Jászkunság

2022.04.08. 06:35

Nem lehet már tovább halogatni a műszakit

A veszélyhelyzet ideje alatt nem csak a különféle okmányokat, de az autók műszaki vizsgájának érvényességét sem kellett meghosszabbítani, ha az lejárt. A legfrissebb ezzel kapcsolatos kormányrendelet szerint azonban június 30-ig le kell vizsgáztatni a lejárt műszakival rendelkező gépjárműveket. A Magyar Autóklub azt kéri, az érintettek ne várják meg a határidő végét, hogy ezzel elkerülhessék a torlódást a műszaki állomásokon.

Czakó Nóra

Varjú Róbert vizsgabiztos épp egy gépjármű műszaki állapotát ellenőrzi Fotó: Mészáros János

A korábbi rendelet alapján a lejáró hivatalos okmányok – így a műszaki vizsgáé is – a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig érvényesek. Jelen állás szerint a veszélyhelyzet június 1-ig van érvényben.

Ezt megelőzően 2020. március 11. és július 3. között volt hatályban veszélyhelyzet, ekkor 2020. december 15-ig hosszabbította meg a kormány a lejárt okmányok érvényességét. Vagyis jelenleg előfordulhat, hogy egy gépjármű úgy közlekedik a forgalomban, hogy közel két éve lejárt a műszakija.

A 2021 decemberében megjelent kormányrendelet alapján a 2020. március 11. és 2020. július 3. között, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is, június 30-ig érvényes. Tehát eddig a napig mindenképpen le kell vizsgáztatni a lejárt műszakival rendelkező gépjárműveket.

Bana Béla, a Magyar Autóklub Szolnoki Kirendeltségének elnöke hangsúlyozta, a lejárt műszaki vizsgával kizárólag a magyar jogszabályok értelmében lehet közlekedni. Külföldön természetesen nem fogadják el a lejárt okmányokat.

– A műszaki vizsga érvényessége alapvetően két év, új autók esetében négy, de előfordulhat, hogy például a vonóhorog felszerelése miatt újra kell vizsgáztatni a járművet – részletezte Bana Béla. 

A Magyar Autóklub az ország legnagyobb autós civil szervezete, és február közepétől az úgynevezett „T” , az oktatóautók és a taxik vizsgáját, valamint a honosítási eljárással összefüggő vizsgákat is elvégzi – fűzte hozzá az elnök.

A Magyar Autóklub Szolnoki Műszaki Állomásán azt tapasztalták, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt sokan visszatartották a gépjárműveiket és elodázták a műszaki vizsgán eredeti időpontban való megjelenést. Csupán az érintettek fele, vagy kevesebb mint fele jelentkezett műszaki vizsgára az előre meghatározott időpontban. Volt olyan autótulajdonos, aki egy éve lejárt okmánnyal vitte vizsgára járművét. Ennek ellenére az autóklubnál nem volt tapasztalható a műszaki vizsgáztatások számának jelentős mértékű visszaesése.

Mint megtudtuk, a szolnoki műszaki állomáson március közepétől, április elejétől megnövekedett a műszaki vizsga iránti érdeklődés, de ha valaki most jelentkezik be hozzájuk, egy héten belül kaphat időpontot.

 

 

Érdemes minél hamarabb időpontot kérni

Az autóklub azt javasolja a műszaki vizsgára kötelezett jármű tulajdonosainak, üzemben tartóinak, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a már lejárt műszaki érvényességű járműveikkel jelentkezzenek be minél hamarabb az előírt vizsgára – mondta Bana Béla, a Magyar Autóklub Szolnoki Kirendeltségének elnöke. 

– Június 30-a felé közeledve ugyanis a vizsgára váró járművek száma várhatóan feltornyosul, és az érintetteknek nehéz lesz a megfelelő időben, határidőn belül időpontot foglalni. A közlekedésbiztonságot ebben a rendkívüli helyzetben nem az előírt határidő kitolása, hanem a járművek aktuális műszaki állapota jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában