Tárlat

2022.05.27. 10:44

Kunszenthez tartozott egykori puszták hangulatát elevenítik fel a kiállításon

Kunszentmártonnak egykor két pusztája volt, Kuncsorba és Mesterszállás.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Berendezték az első kiállítást a volt úri kaszinó épületében. A „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület az épület felújítását tavaly nyáron kezdte meg. A minap emlékülést tartottak az épületben, a városhoz egykor tartozó puszták világáról hallgathattak előadásokat az érdeklődők, illetve Seres Katalin műveiből nyílt kiállítás, mely május végéig tekinthető meg. 

Kunszentmártonnak egykor két pusztája volt, Kuncsorba és Mesterszállás, százhuszonöt éve váltak el a város közigazgatási területétől. Száz éve született a tanyavilágban Seres Katalin népi író és festő. Ezt a két alkalmat kapcsoltuk össze

– mondta dr. Barna Gábor, az egyesület elnöke. 

Seres Katalin családjának történetét kockás spirálfüzetekbe jegyezte fel, majd illusztrálta is azokat, az elkészült képekből összeállított tárlat körbejárta már a térséget, most Kunszenten tekinthető meg. Az emlékülésen Barna Gábor beszélt a puszták és a város kapcsolatáról, visszatekintve egészen a tizenkilencedik század végéig. 

– Az 1850-es évektől már benépesülhetett a határ, a pusztai tanyákra fiatalok költöztek ki. Megindult a puszták önállósodása – foglalta össze.

A délután során Gulyás Katalin részletesen beszélt Mesterszállás önállóvá válásáról, Gulyás Péter pedig a Körös folyó szabályozásáról.

Az egyesület tovább dolgozik, hogy a hasonló rendezvényeknek helyet adó helyiség mellett, az állandó kiállításukat is berendezhessék. Az utcai terem ad majd otthont az állandó tárlatnak. A kuláknak bélyegzett és a hetven éve Budapestről kitelepítettek sorsáról összegyűjtött információkat rendezik össze. 

– A napokban írjuk alá a szerződést a kiállításrendezővel, és reményeink szerint őszre meg tudjuk nyitni az egyedülálló emlékkiállítást. Az épület felújítására és a kiállítás folyamatos fejlesztésére szükség van még további pályázati támogatásra – fogalmazott dr. Barna Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában