Galériával

2022.06.23. 19:51

Bőven kijut a kalandokból a jászberényi zoo ifjú „gondozóinak”

Bébibummal indult a nyár a Jászberényi Állat- és Növénykertben, ahol mozgalmasan telnek a napok. A kis kenguru, kétpúpú teve és láma szépen cseperednek. Elindult a zootábor is, melynek idei turnusain több mint kétszáz gyermek vehet részt állati jó kalandokban. Bár még folyamatban van a gyűjtemény fejlesztése, folyamatosan csökkennek a látogatók elől elzárt területek.

Illés Anita

Az egyik foglalkozáson az nandu- és tyúktojás közötti különbségekről hallhattak a gyerekek az állatkert zootáborában Fotó: Pesti József

Megérkezésünkkor a munkagépek hangja mellett élénk gyerekzsivaj fogadott bennünket, jelezve, hogy a zootábor ifjú „gondozói” éppen az állatkert szárnyasainak életmódjával, viselkedésével ismerkednek az árnyas fák lombjai alatt. Komondi Ildikó gondozó felé csak úgy záporoztak a kérdések többek között az nandu és a tyúk táplálkozásával kapcsolatban. A gyerekek megvizsgálták a struccalakú madár és a házi tyúk tojásait, bár a különbség szemmel is jól látható volt. A bemutató mellett elhaladva a látogatóközpontba érkeztünk, ahol Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettessel beszélgettünk a táborról, a folyamatban lévő turisztikai fejlesztésről és az új jövevények érkezéséről.

Nyáron kilenc turnuson keresztül kétszázhuszonöt gyermek tölt egy-egy hetet az állatkert napközi rendszerű zootáborában. Idén is változatos foglalkozásokkal készültünk, hogy azoknak se legyen unalmas, akik visszatérő vendégek

– kezdte.

– Már hagyomány, hogy a gyerekek megismerkednek az állatokkal, sőt, a gondozásban is részt vesznek. Ezenkívül vadgazdálkodási, mentőkutyás és zoodoktor-bemutatóval színesítjük a hetet, valamint a jóga és az amerikai foci rejtelmeibe is bepillanthatnak a táborozók. Ebben az évben a kirándulás célpontja Mátrafüred, ahol a Harkály Házba látogatunk el, és túrázunk is. Ugyancsak klasszikus programelem a macifagyi-készítés és az emlékrajzolás, ami természetesen ezúttal sem marad el – részletezte Kovács Ágnes.

A tábor szervezésével kapcsolatban hozzátette: az elmúlt két esztendőben a koronavírus-járvány nehezítette a munkájukat, most pedig a felújítás, hiszen a munkálatok miatt egy részlegesen lezárt állatkertben kell megvalósítani a gyerekek biztonságos táboroztatását.

– Folyamatosan csökkennek a lezárt területek, igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a látogatók számára az állatkerti sétát. Hétvégére próbálunk mindig nagyobb területet visszaadni a vendégeknek, mert akkor általában a kivitelező nem dolgozik a munkaterületen. Mintegy hatvan százaléka látogatható az állatkertnek – tájékoztatott a gyűjteményvezető-helyettes.

Megtudtuk: a magasépítési munkálatokkal látványos szakaszába érkezett a beruházás. Ennek során megújul a vidrakifutó medencéje és háza, de készül a papagájröpde, a kajmán és az aligátorteknős épülete is. A régi pénztárat lebontották, új épület várja majd az állatkertbe érkezőket. A dámszarvasok kifutója látogatható, és sok területen már az új sétányokon lehet közlekedni. Nem annyira látványos, de nagyon fontos projektelem az ivóvíz- és elektromos hálózat felújítása, a szolgálati területen a hűtő- és fagyasztóterek korszerűsítése.

Sebesült őzgidát fogadtak be

Kovács Ágnes az új jövevények érkezéséről is beszámolt hírportálunknak.

– Május elején született Füge, a kis kétpúpú tevekanca, majd június elején egy lámakanca látta meg a napvilágot gyűjteményünkben. A kis lámának még nem választottunk nevet. Szomszédos kifutóban laknak, és jó barátságot ápolnak egymással. A kenguruknál is volt gyermekáldás, a csemeték már kimásztak az erszényekből. A nanduknál sikeres volt a költés, tizenegy csibe kelt ki. Érdekesség, hogy az egyik kis nandunak teljesen fehér a tollazata – részletezte a gyűjteményvezető-helyettes. Mivel természetvédelmi mentőhelyként is működnek, az állatkertbe rendszeresen érkeznek sérült vagy árvának hitt állatok. Az elmúlt napokban két őzgidát fogadtak be. Egyikük, Sipu a csonkolt lábú kis suta, aminek a bal hátsó lábát a combcsontnál vágta le egy kaszálógép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában