Múltidéző

2022.07.06. 19:55

Kilencven éve kerekezett be először a Tour de Hongrie mezőnye Szolnokra

A kerékpározás szerelmeseinek nem kell bemutatni a Tour de Hongriet, hiszen ez a verseny napjainkban is létezik. Idehaza legalább annyira népszerű, mint külföldi rokonai, a Giro d’Italia és a Tour de France. Amíg azonban az utóbbi kettőn hivatásos sportolók vettek részt, az amatőrök számára nem volt lehetséges az indulás. Egészen 1925-ig, amikor az első többnapos amatőr országúti körversenyt megrendezték Magyarországon.

Szikszai Mihály főlevéltáros

Fotó: MW-Archív

Az első rendezvény még nem érintette megyénk területét, hiszen az 510 kilométeres távot a Dunántúlon kerekezték végig. A fogadtatás nagyon kedvező volt, ezért a következő évben is sort kerítettek rá. Emelték a versenynapok számát és a távolságot. Így 1929-ben már négynapos volt a körverseny és több nemzet képviselői is benyújtották nevezésüket. Ekkor már a Magyar Kerékpáros Szövetség rendezte meg, és még egy érdekessége volt, hogy a Budapestről induló versenyzők Miskolcig Jászberényen keresztül jutottak el. 

Azután 1932-ben elérkezett a fordulópont! A viadalon ekkor 1017 kilométeres távon, hét nemzet 73 főnyi versenyzője vett részt. Az 1932. június 29–július 3. között megrendezett körverseny előkészítéseként az illetékes hivatalokhoz a szövetség körleveleket küldött. Kérték az útvonal biztosítását, a korabeli viszonyokra jellemzően írásos formában: „…A falvakban pedig kérjük, hogy a versenyek áthaladási ideje alatt a házőrző ebek pórázon tartassanak, mert a versenyzőkre rohanó ebek komoly baleseteket okozhatnának…” 

Ilyen levelet kapott Szolnok polgármesteri hivatala is, ami jelezte, fontos állomása lesz a versengésnek. Valóban, a megyeszékhely az első nap végpontjaként szerepelt. 

Az első nap kijelölt útvonala a következő volt: Budapest–Gödöllő-Aszód–Hatvan–Gyöngyös–Füzesabony–Heves–Jászapáti–Jászkisér–Szolnok. 

Az Est című korabeli lap szemléletesen mutatta be a küzdelem napjait: „…Start! Hat óra tíz perckor Csukás úr nagyot kiált. 73 kerékpáros elindul az ötnapos versenyre. Pár pillanatig nagy hangzavar, mindenkinek van valami tanácsa Jóskának, Pistának, Bélának a német sógornak, egyszerre kiabál mindenki, a Jóskák, Pisták tapossák a pedált, repülnek az országúton…” 

Az esélyes jelölt az olasz Carlotti a mezőnyben már két kilométeres előnyt szerzett. De valószínűleg sokáig emlegette a jászsági utakat! Dacára annak, hogy Jászapáti és Jászkisér lelkes ovációval, leventezenekarral és virággal fogadták a versenyzőket, az olasz ereje elfogyott, és az utóbbi településen már csak sereghajtó volt. 

Szolnokot rettenetes meleg időben érték el a versenyzők. 

A városháza előtt kifeszített vászonlepedő jelezte, hogy ott a cél. Délután egy órakor érkezett meg legalább harminc versenyző. A város nevében Kerekes Sándor köszöntötte a megfáradt férfiakat. Este vacsorát adtak a beérkezetteknek, majd tűzijáték zárta a napot. Másnap kora reggel a túra résztvevői elindultak Miskolc felé Zagyvarékas–Jásztelek–Jászberény–Jászárokszállás érintésével. A versenyt végül magyar induló nyerte meg Vitéz József személyében. 

Az 1934-es kerékpárverseny útvonalának rajza egy korabeli dokumentumon Fotó: Megyei levéltár

Azután 1934-ben ismét érintette Szolnokot a túra útvonala, de ekkor Debrecen felől érkeztek a résztvevők. A következő évben ismét megyénken haladtak át a versenyzők, de ekkor Karcag volt az érintett település, majd 1937-ben újra szerepelt Szolnok a kijelölt útvonalon. A versenyek további rendezését a háborús készülődés megakadályozta, a második világháború utáni  Tour de Hongrie története már más lapra tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában