Eredményes fellépés

2022.07.25. 13:55

Biztonságot áraszt a jelenlétük, egyre több intézmény igényel iskolaőri szolgálatot

Két esztendeje ölthették magukra először egyenruhájukat az iskolaőrök. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a diákok, szülők és pedagógusok egyaránt hasznosnak tartják a jelenlétüket, melyet az intézmények csatlakozási szándéka is megerősít. Az előző tanévben kilenc esetben kellett intézkedniük.

P. Pusztai Nóra

Fotó / Illusztráció

Fotó: Huszár Márk

Két éve már, hogy az iskolaőrök megyeszerte szolgálatba álltak. Feladataikat törvény szabályozza, elsődlegesen a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartása a cél.

A tapasztalatok továbbra is kedvezőek, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket az iskolaőrök. Preventív tevékenységükkel, állandó jelenlétükkel segítették az oktatók munkáját, javult a tanulói fegyelem

– tájékoztatta hírportálunkat Pogány Attila, a Szolnoki Szakképzési Centrum kommunikációs referense.

Az előző tanévben a centrum három intézményében volt jelen iskolaőr: a SZSZC Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégiumban (Martfű), a SZSZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskolában (Jászberény), valamint a Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégiumban (Szolnok).

A jelenlétük biztonságot jelent, és nem kellett semmilyen ügyben sem beavatkozniuk, mint ahogyan külső, vagyis rendőri intézkedésre sem volt szükség

– hangsúlyozta a kommunikációs referens. 

Pogány Attila hozzátette: a 2022/2023-as tanévben nem bővül, de nem is csökken a számuk. Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg huszonegy iskolában huszonegy iskolaőr teljesít szolgálatot.

– Tavaly öt intézmény lépett be és ugyanennyi lépett ki a programból, tehát a számadatokban nem történt változás, csak az iskolák elhelyezkedésében. Az iskolaőrök az idei tanévben is szolgálatba állnak, kibővülve további hat helyszínnel. Így összesen a huszonhét iskolához harmincegy iskolaőrt rendeltek – felelte megkeresésünkre András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtóreferense.

Az iskolaőrök az előző tanévben összesen kilenc esetben intézkedtek. Diákok között kialakult konfliktusok kezelésében kellett helyt állniuk, elsősegélyt nyújtottak és előfordult, hogy közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket vettek el a tanulótól.

– Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a diákok, szülők és a pedagógusok egyaránt hasznosnak tartják az iskolaőri jelenlétet, melyet az intézmények csatlakozási szándéka is megerősít. Összességében nem lehet különbséget tenni általános vagy középiskolák között, a rendszer minden intézményben a jogszabályi előírások betartatását garantálja – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában