Gyermekvédelem

2022.07.13. 06:55

Életet menthetnek az inkubátorok: hagytak már csecsemőt a szolnoki készülékben is

Kevesen tudják, hogy ha egy újszülöttet védett helyre, vagyis babamentő inkubátorba helyezik el, az nem jár büntetőjogi következményekkel. A szolnoki Hetényi Géza Kórház fűtött előterében található készülékben is hagytak már csecsemőt.

Molnár-Révész Erika

Öt évvel ezelőtt hagytak utoljára újszülöttet a szolnoki inkubátorban Fotó: Mészáros János

Brutális csecsemőgyilkosság híre járta be az országot a napokban: egy kiskunfélegyházi asszony titokban megszülte gyermekét, majd a még élő újszülöttet megpróbálta lehúzni a vécén. A baba életét már nem tudták megmenteni. Egy hónappal korábban pedig a Pécs melletti Márfa szőlőhegyen magára hagyott, és az ellátatlanságba belehalt újszülött esete sokkolta a közvéleményt.

Megyénkben 2011-ben történt hasonló tragédia, amikor titokban megszülte, majd a kályhába dobta csecsemőjét egy asszony Kunmadarason. 

Mint nem sokkal később kiderült, a gyermek élve született, halálát szakértői vizsgálatok szerint több szúrás okozhatta. Két éve, 2020 őszén pedig arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy magára hagyott csecsemőt találtak Szolnokon, az egyik üzlet előtti bokorban. A gyermeket egy férfi vitte be a MÁV Kórházba. Nem sokkal később kiderült, nem találta a babát, hanem ő volt a csecsemő apja. Mint azt bevallotta, nem szerették volna megtartani a kicsit, de ellátatlanul sem akarták magára hagyni, ezért vitték kórházba. Ám, mivel nem babamentő inkubátorban helyezték el, ez ugyanúgy bűncselekménynek számít, a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

A hasonló esetek visszaszorítása érdekében helyeztek ki Magyarországon egyes egészségügyi intézmények előtt babamentő inkubátorokat. 

A súlyos válsághelyzetbe került anyáknál vagy családoknál ugyanis fennáll a lehetősége, hogy a nem kívánt újszülöttet meggyilkolják, vagy egyszerűen sorsára hagyják, ami szintén bűncselekménynek, kiskorú veszélyeztetésének számít. Azonban, ha a gyermeket védett helyre, vagyis a babamentő inkubátorokba helyezik, az jogilag titkos örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki Hetényi Géza Kórház fűtött előterében kihelyezett inkubátorban van lehetőség anonim módon elhelyezni a nem kívánt gyermeket. 

– Öt évvel ezelőtt hagytak utoljára újszülöttet az inkubátorban. Ilyen esetben a jelzés után a csecsemőt megvizsgáljuk, majd felvesszük a csecsemő- és gyermekosztályra. Mindezek után az intézeti védőnő segítségével értesítjük az illetékes hatóságot – számolt be az ilyenkor alkalmazott protokollról dr. Kudrjavcev Anatolij, a kórház orvosigazgatója. 

Az újszülött inkubátorok országos listája megtalálható a kormányzati honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában