Galériával

2022.07.18. 16:42

Vitorlázógéppel szállnak fölébe a táborozó gyerekek Szolnokon

Hétfőtől újabb égi akrobaták népesítetik be a Felső-szandai sportrepülőteret: ezúttal a vitorlázó és motoros repülőgépek elszánt szerelmesei állják a vártán egy héten át a harminc Celsius-fok fölötti hőséget.

Mészáros Géza

Fotó: Kiss János

Egyszerre két turnusban is tanulják az aerodinamikát és a repülőalkalmatosságok képességeit a középiskolás fiatalok. Az egyik mintegy tízfős csoport nagyon az alapoknál tart, közülük legtöbben csak a földi biztonságban ültek repülőgépen. Vannak, akik persze „társasban” repültek már utasszállítókon, és akadnak, akik eddig csak szemmel követték a (l)égi eseményeket. 

Utóbbiak ezekben a napokban esnek át a tűzkeresztségen, és mondhatják el hamarosan magukról, hogy oktatókkal ugyan, de repültek már vitorlázó és motoros kisrepülőgépeket. A másik csoportban „profik” várják az újabb felszállásokat. Ők a Pályára Irányító Repülőtábor (PIR) élharcosai, akik jövőjüket a honvédség kötelékében, azon belül is a repülősök közelségében képzelik el. A tizenéves fiatalok az év elején egy vitorlázórepülő kiképző kurzus elméleti tanfolyamán teljesíthettek, ahol a fizika és aerodinamika tulajdonságairól is számot kellett adniuk.

Az elmúlt évekhez képest sokat fejlődtünk

– számolt be hírportálunknak a közelmúlt történéseiről Tóth Róbert, a tábort szervező Honvédelmi Sportegyesület Szolnok (HOSOSZ) egyik szakmai felügyelője. 

– A jól kiszolgált, régi, magyar tervezésű és gyártású, Rubik-féle R-26S Góbékat már kivonták a forgalomból, ezt a technikát a német fejlesztésű K-7-es technikákra cseréltük. Ezen túlmenően a csőrlőrendszerünk korszerűsödött. A korábbi nehéz acélsodrony-kötelet nagy szakítószilárdságú polietilénre cseréltük. Utóbbi rövidebb távon magasabb felhúzást biztosít, ami sok egyéb jó tulajdonsága mellett a biztonságot is erősíti – hangsúlyozza Tóth Róbert. Aki, miután a növendékekkel együtt beszélt a tábori létről, hamarjában invitált is bennünket egy csodás, égi kirándulásra, úgy ötszáz méter magasságban...

Erről az útról, illetve a tábor egyéb látványos pillanataiból válogattunk egy csokorra való képet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában