Galériával

2022.08.26. 10:48

Gólyatáborral vette kezdetét a Honvéd Kadét program Karcag

A program során a gyermekek délutánonként a katonai élettel foglalkoznak, illetve egyéb, a mindennapi életben nagyon hasznos ismereteket sajátíthatnak el.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Még javában tart a nyári szünet, a Szentannai Sámuel Református Középiskolában azonban már vannak, akiknek elkezdődött az iskola a gólyatáborral – tudtuk meg Szűcs Judit igazgatóhelyettestől.

– Iskolánk csatlakozott a Honvéd Kadét programhoz, melynek keretében a 2022-23-as tanévtől indul egy kadét osztály, őket invitáltuk meg egy kétnapos gyólyatáborra, ahol színes és érdekes programot biztosítunk számukra. A tábor elkezdődött, a gyerekek megjelentek, nagyon remélem, hogy jól érzik magukat. A program keretében rögtön az első élményük egy katonai alaki kiképzés, csodálattal néztem, hogy mennyit tudnak egy nap alatt is fejlődni. Úgyhogy most a 68-as területvédelmi zászlóaljnak a katonái vannak itt, akik segítenek a képzésben.

Ezt követően kezdődik az tanév, a kadét program, ahol nem katonákat képeznek ki, bár utána lehet, hogy valakiből az lesz.

– Az a cél, hogy ezt a területet is megismertessük a gyerekekkel, de alapvetően a hazaszeretet, a nemzeti érzelmeknek, a racionális megélése a cél. Mindamellett ennek a hozadéka, hogy egy nagyon jó és összetartó közösséget építsünk az osztályban. A gyerekek nem lesznek katonák. A program során a gyermekek délutánonként a katonai élettel foglalkoznak, illetve egyéb, a mindennapi életben nagyon hasznos ismereteket sajátíthatnak el, mint például az elsősegélynyújtás vagy hadisír-gondozás. Mindamellett a honvédelmi alapismeretek tanulnak majd heti egy alkalommal, ez később heti kettőre nő, lehetőséget biztosítva számukra, hogy érettségi vizsgát tegyenek belőle. Ez csak egy lehetőség, nem kötelező. 

Amennyiben az átlaguk egy bizonyos értéket elér, akkor jelentős összegű ösztöndíjat kaphatnak, s ez nemcsak a katonai témájú tantárgyakra vonatkozik, hanem mindegyikre 

– hangsúlyozta Szűcs Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában