Galériával

2022.09.17. 17:36

Az egykori műsorvezető, Stahl Judit is sokat tett a szolnokiak egészségéért

Szűrővizsgálatok és tanácsadások is várták szombaton a szolnoki egészségnap látogatóit, az egykori műsorvezető, Stahl Judit pedig azt is elárulta, miért ne kérjük nagy tányérra a vacsoránkat.

Rimóczi Ágnes

Nem is gondolnánk, étkezéseinkkor mennyi minden befolyásolja az egészségünket, mondta Stahl Judit

Fotó: Kiss János

Szombaton rendezték meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a városi egészségnapot. A Szolnok Egészségfejlesztési Iroda és lelki Egészség Központ szervezésében megvalósuló rendezvényen ezúttal is szűrővizsgálatok, tanácsadások várták az érdeklődőket, akik előadásokat is hallhattak az egészséges életmódról.

– Kipróbálja az újraélesztést? – hangzott el a kérdés az esemény egyik standjánál. Az ott álló hölgy kicsit megilletődött, aztán az egészségügyi szakember segítségével mégis bevállalta. 

– Csak el kell kezdeni, aztán már megy ez, előjön a régen tanult elmélet. Éles helyzetben pedig végképp nem szabad gondolkodni, cselekedni kell – hangsúlyozta a hölgy.

Többek között újraélesztést, elsősegélynyújtást is ki lehetett próbálni a városi egészségnapon, ahogy lehetőség volt vérnyomás- és vércukormérésre, de volt például hallásvizsgálat is. Az esemény középpontjában ezúttal is, ahogy minden évben, a megelőzés állt.

– Annak idején, 2007-ben a prevenció jegyében indult útjára ez a rendezvénysorozat, és még mindig ez van előtérben – hangsúlyozta dr. Bene Ildikó. Az Országos Kórházi Főigazgatóság humánpolitikai és jogi főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a mindennapokban sajnos sokszor nem figyelünk kellően az egészségünkre, ezért fontosak ezek a rendezvények. 

Ilyenkor az ember rászán egy órát, s egy helyen több szűrésen vehet részt. S ebben felkészült szakemberek vannak a segítségükre. Az ő munkájukat külön köszönöm

 – tette hozzá az országos kórház főigazgató-helyettes.

A szolnoki önkormányzat képviseletében Töreki András köszöntötte az érdeklődőket. Ahogy elmondta, ő maga, iskolaigazgatóként naponta találkozik a témával, hiszen már gyerekkorban el kell kezdeni az egészségnevelést. 

– Sajnos mégis vannak, akik nem lesznek egészségtudatosak, számukra kiválóak ezek a rendezvények. Ha már felismerik az esetleges problémákat, itt segítséget kapnak a megoldáshoz. Kiváló kezdeményezésnek tartom az évek óta sikeres egészségnapot – emelte ki Töreki András.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet főigazgatója is a prevenciós program sikerességéről szólt köszöntőjében. Ahogy Piroska Miklós elmondta, Szolnokon és a térségben nagy hagyománya van a szűrőprogramoknak, melyeken az elmúlt években több tízezer ember vett rész. 

– A szűrések mellett fontos a szemléletformálás is, az egészségtudatosság elfogadtatása, ez utóbbin is dolgoznak kollégáink, akiknek nagy köszönet jár – hangsúlyozta a főigazgató.

Tegyük kisebb tányérra az ételünket!

Vajon gondolunk arra étkezéskor, hogy számít, milyen színű a tányérunk? Vagy idézzük csak fel, szoktunk vacsorakor virágot tenni az asztalra? Ahogy arról a rendezvény sztárvendége, Stahl Judit előadásában szólt, nem is gondolnánk, mennyi minden befolyásolja az egészségünket étkezéseinkkor. Az Edd magad egészségesre! című előadásában azokat a kérdéseket boncolgatta, mint például, mit együnk, mi az étel, hogyan együnk. 

– Fontos, hogy az étel természetes alapanyagokból készüljön. Ha lehet, megbízható forrásból, piacról, termelőtől szerezzük be az élelmiszereket. A nagyáruházak ugyanis nagyon sok „csapdát" rejtenek számunkra, úgy irányítják az embereket, hogy a nem feltétlenül egészséges termékeket válasszák – sorolta Stahl Judit. – Az is nagyon fontos, hogyan étkezünk. Fontos, hogy legalább húsz perc legyen egy étkezés, hogy az „agyunk is jól lakjon", és ne használjunk nagy tányérokat, a kisebb tányéron ugyanis többnek látszik az étel – mondta el az egykori műsorvezető, a hazai gasztroélet meghatározó alakja, aki az egészséges étkezés iránt is érdeklődik. 

– Egyrészt a sütés-főzéshez kapcsolódóan, másrészt anyaként, harmadrészt pedig azért, mert, bár ezt kevesen tudják, valamikor molekuláris biológusnak készültem – tette hozzá Stahl Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában