Jászkunság/Kis-Ázsia

2022.09.05. 11:35

Elektromos autóval vágtak neki a több ezer kilométeres útnak, hogy segítsenek barátaikon

Keletnémet csodajárgányát átmenetileg elektromos meghajtásúra cserélte, és úgy vágott neki az ismeretlennek Vadász Zsolt. A Trabant Expedíciók vezetője sosem fordít el úgy slusszkulcsot autóban, hogy azt ne valami jó szándék vezérelje. Útitársával, Nyers Tamással ezúttal a szír-török határon veszteglő barátaik segítségére siettek. A csomagtartóban egy motorblokkal vette kezdetét a kis-ázsiai kaland a napokban.

P. Pusztai Nóra

Vadász Zsolt és Nyers Tamás

Forrás: Beküldött fotók

Vadász Zsolt világutazó barátai a szír-török határ melletti Gaziantepben ragadtak, miután terepjárójukban tönkrement a motorblokk. A Trabant Expedíció vezetőjének ennél nem is kellett több ahhoz, hogy Nyers Tamással elektromos meghajtású autóba pattanjon, és nekivágjon az ismeretlennek.

Mindig valami jó cselekedet vezérel, amikor elfordítjuk a slusszkulcsot. Nyers Tamásnak van egy Teslája, amivel azt tervezte, hogy bejárja Közép-Ázsiát. Mondhatni, kapóra jött a dolog, így tehettünk egy próbakört Kis-Ázsiában azáltal, hogy a barátainknak leszállítottuk az alkatrészt

 – mondta Vadász Zsolt. 

– Nagy kihívás elektromos autóval hétezer kilométert megtenni. Nincsenek töltők, állami áramszolgáltatás. A törökországi szakaszon például kebabárusnál, autó- és gumiszervizben jutottunk áramhoz – mesélte.

Sokan úgy vélik, az elektromos autók csak városi közlekedésre, rövid távokra alkalmasak. Az utazók erre próbálnak rácáfolni, immár két hete úton vannak.

– Komoly megpróbáltatás a kis-ázsiai út, még nagyobb falat, amit Tamás tervez. Ő ugyanis Moszkván túl, Szibérián, Kazahsztánon és Türkmenisztánon át kéthónapos útra készül. Viszont számos praktikát elsajátíthat most. Ha úgy tetszik, mentorálom útközben. Segítek neki abban, hogyan keressünk megfelelő szálláshelyet, mik annak a jelei, ha valakiben bízni lehet, kit érdemes elkerülni. De azt is megmutatom, hogyan állítsunk fel egy mobilkonyhát – részletezte.

A mai benzin- és gázolajárak miatt még gazdaságosabb az út elektromos autóval.

A csodás Kis-Ázsiában
Fotós: Vadász Zsolt

A segítségnyújtást körülbelül féláron valósítottuk meg, egyébként is jellemző ránk, hogy alacsony költségvetésből dolgozunk

 – mondta.

Vadász Zsolt hozzátette: a mai modern, digitális világban jól el lehet boldogulni, ha az ember a kínált lehetőségekre támaszkodik. A kényelmi szolgáltatások életszerűvé váltak és alkalmazhatóak, megkönnyítik a hétköznapokat.

– Több zöldrendszámos Trabant is van az országban, de azokkal mindössze negyven kilométert lehet megtenni. És bár ellene vagyok a fogyasztói társadalomnak, vannak jól működő elemei – vélekedett Zsolt.

Szélsőségeket tapasztaltak

Por, kietlenség és pompa.

– Hatalmas a társadalmi szakadék a szegények és gazdagok között, így egyszerre van jelen az egyszerűség és a fényűzés. De az elhanyagoltság is igen nagy bizonyos területeken – számolt be tapasztalatairól Vadász Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában