Szolnok / Galériával

2022.09.20. 06:55

Kiállításon bizonyíthatták, értéket teremt a munkájuk

Húsz kiállítóval, termékbemutatókkal, kóstolási lehetőségekkel és kulturális műsorokkal várták hétfőn az érdeklődőket az Aba-Novák Agórában. Az immáron hetedik közfoglalkoztatási kiállítás célja az volt, hogy az önkormányzatok számára lehetőséget teremtsen a közfoglalkoztatásban előállított termékek bemutatására, és erősítse azt a tényt, hogy a mintaprogramban dolgozók értékeket, a közösség számára hasznos termékeket állítanak elő.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balázs

Bár az időjárás a Hild térről az Agóra aulájába szorította a kiállítókat, látványból és ízekből idén sem volt hiány. Míg Tiszaszentimre standján fűszerpaprika piroslott, Tiszaderzs színpompás szőnyegekkel, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. zöldellő növényekkel, Rákóczifalva tésztáival, Túrkeve savanyúságokkal, Örményes pedig kézmű­vesremekekkel csábította az érdeklődőket. Kengyel idén is szépen fonott kosarait mutatta be a látogatóknak, többet Kiss Jánosné készített, a mesterséget a közmunkaprogramban tanulta meg.

Egy nagyobb bevásárlókosár körülbelül egy nap alatt készül el, de sok minden függ a vessző fajtájától, törésétől, állapotától. Változó, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni kosárfonást, de két hónap legalább kell hozzá

– mondta.

Tiszapüspöki szántóföldi és konyhakerti növényekkel érkezett a kiállításra. A településen jelenleg ötven közfoglalkoztatott dolgozik. 

– Idén volt némi módosítás a létszámban, de a legtöbb helyet meg tudtuk tartani, igaz, egy kis önerő kellett hozzá. Azon dolgozunk, hogy fenntartsuk ezt a lehetőséget azoknak, akiknek szükségük van rá, és azokat a területeket is, amelyek fontosak számunkra, például a kertészetünket, fűrészüzemünket, vagy a térkőgyártást – sorolta Bander József polgármester.

Az egyik legfontosabb értékünkről, a munkáról szól ez a nap – így köszöntötte a jelenlévőket dr. Berkó Attila, az eseményt szervező Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, megyei főispán arra utalva, hogy mindeközben állásbörze is zajlott az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

– Nagyon bízom benne, hogy a közmunkát meg tudjuk tartani az elkövetkezendő időszakban is, sőt, talán még tudunk rajta fejleszteni is. Mert az egyértelműen bebizonyosodott, hogy bár dinamikusan fejlődik a munkaerőpiac, és térségünkben is elsősorban munkaerőhiányról beszélünk, nem munkanélküliségről, mégis a közfoglalkoztatás egy szeletére mindig is szüksége lesz a társadalomnak – hangsúlyozta a főispán.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében él a munkaképes korú lakosság 3,6 százaléka – közölte beszédében Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. Mint mondta: míg a 2016-os csúcsidőszakban több mint tizenháromezer közfoglalkoztatott dolgozott a megyében – ami országos szinten is kimagasló létszám –, a munkaerőpiaci helyzet javulásával, 2017-től folyamatos csökkenés tapasztalható. 2022-ben átlagosan alig több mint négyezer ember vett részt megyénkben a közfoglalkoztatási programokban.

– Ha megnézzük, hogy milyen forrásokkal rendelkezett a megye, azt kell mondanom, hogy 9705 hatósági szerződést kötött a foglalkoztatási szervezetrendszer 2011–2022 között. És ebben a közel tízezres nagyságrendű hatósági szerződésben mintegy 130 milliárd forint közfoglalkoztatási támogatás érkezett ide, a megyébe. Csökkenő közfoglalkoztatási tendenciáknak vagyunk szemtanúi. Ez abból is látszik, hogy 2021-ben az országos közfoglalkoztatási programban négy munkáltató (a NEFAG Zrt., a Kötivízig, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság) összesen 625 főt foglalkoztatott egymilliárd forintot meghaladó pénzügyi forrás mellett. És nem szabad megfeledkezünk a Start-mintaprogramokról sem, melyekben kilenc járás ötvennégy települése érintett 2,8 milliárd forintos támogatással. A megyében kimagasló volt a közfoglalkoztatotti képzésben részt vevők száma is, a teljes időtartam alatt 407 tanfolyam indult, és a több mint hétezer jelentkező közül 6676 sikeresen befejezte a képzési programját – sorolta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a megye közfoglalkoztatása sokszínű, és hogy jól hasznosulnak a ráfordított források az abból is látszik, hogy eddig már negyven, kiemelkedő szakmai színvonalú munkát végző foglalkoztató szervezet kapott Start Plusz elismerést. Ezzel a közfoglalkoztatási programokat hatékonyan, jól működtető önkormányzatokat díjazza a Belügyminisztérium. 

– Hosszú volt az az út, hogy el lehessen mondani, ma már alig van közfoglalkoztatott. Egymillió plusz új munkahelyet ígért a kormány 2010-ben, és most már ott tartunk, az egymillió plusz munkahelyet sikerült megteremteni. Ez azt jelenti, hogy bár a közfoglalkoztatásban kevesebben dolgoznak, az elsődleges munkaerőpiacon jóval többen. Az elmúlt évek során nagyon sokan megtalálták a helyüket a munka világában – hangsúlyozta beszédében Szalay Ferenc szolnoki polgármester.

A hetedik közfoglalkoztatási kiállítást a Tisza Táncegyüttes és a Tiszapüspöki Tiszavirág Népdalkör műsora is színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában