Akció

2022.09.15. 12:22

Madárodúkat ellenőrzött és hulladékot gyűjtött a Szolnoki ZöldErő csapata

A program természetesen most sem múlhatott el szemétszedés nélkül.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Szolnoki ZöldErő

Szinte már nem telik úgy el egy hét, hogy a Szolnoki ZöldErő csapata nem kezdeményez valamilyen környezetszépítő akciót. Az elmúlt hétvégén a Holt-Tisza-parton indultak útnak a csoport tagjai, hogy ellenőrizzék és kitakarítsák a területen, tavaly márciusban kihelyezett madárodúkat. 

– A tavaszi ellenőrzéshez képest már több fészket találtunk. A sikeres költések mellett azonban néhány elpusztult fiókát is láthattunk – összegezte Szabovik Tamás, a csapat önkéntese. 

A most átvizsgált odúkat másfél évvel ezelőtt telepítették a madárbarát természetvédők. 

Ezen a területen viszonylag nagy számban vannak természetes odúk a néhány megmaradt fűz-, platán- és nyárfán, de kiderült, hogy a huszonnégy darab A és B típusú „lak” közül is jónéhányat belaktak az énekes madarak.

A program természetesen most sem múlhatott el szemétszedés nélkül. A maréknyi csapat szorgos kezei összekapkodták az út közben lelt hulladékokat. S a zölderősök természetesen folytatják a környezetszépítést, e hét vasárnap a Holt-Zagyvához mennek majd. 

– Mivel sok szemét van a parton és lent van a víz, remekül ki lehet takarítani. Most a holtág északi felén, annak is a belső részén leszünk. Akinek kedve van, csatlakozhat hozzánk szeptember 18-án, a Kaán Károly utca végén találkozunk 8 óra 50-kor. Lesz még ősszel egy másik alkalom, akkor egy nagyobb sétával a külső íven fogunk tevékenykedni – hívták fel a figyelmet a Szolnoki ZöldErő tagjai.

Fotó: Szolnoki ZöldErő
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában