Tiszasüly

2022.09.30. 17:25

Néhány héten belül beköltözhet az új óvónő a felújított szolgálati lakásba

Szolgálati házat újítottak fel Tiszasülyön, az épületbe hamarosan az óvónő be is költözhet. Az ingatlan bejárása után a jászsági polgármesterek a Magyar Falu Programmal kapcsolatban egyeztető fórumra gyűltek össze.

P. Pusztai Nóra

Balról: Nagy Richárd, Pócs János és Gyopáros Alpár Fotó: Mészáros János

A jászsági polgármesterek a hivatal épületében egyeztető fórumot tartottak, melyen szó esett a jelenlegi kihívásokról az előttük álló feladatokról.

– A Magyar Falu Program fejlesztéseiről beszélünk, a Jászsághoz húsz település tartozik, kisebb községek és nagyobb városok egyaránt. Egy-egy nagyváros, ha nem is kapcsolódik közvetlenül a programhoz, de például az útfelújítások kapcsán haszonélvezői a fejlesztéseknek – részletezte a rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón Pócs János országgyűlési képviselő.

Gyopáros Alpár a Miniszterelnökség kormánybiztosa hozzátette: nem az első alkalom, hogy a Jászságban egyeztetnek.

– A Magyar Falu Programot maguk a falvak írják, folyamatosan kikérjük az érintettek véleményét. A testületek mellett a civil szervezetek, egyházközségek vezetőit is meghallgatjuk, hogy valós, helyben megfogalmazott igényekhez alkalmazkodjon a forrás – emelte ki.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyébe érkező húszmilliárd forintot az elmúlt években intézmények, szolgáltatások fejlesztésére, eszközbeszerzésre fordíthatták az ötezer fő alatti kistelepülések. 

Az összeg egynegyedét a Jászsági települések költhették el. A rendezvény előtt körbejárták a Tiszasülyön készülő szolgálati házat, melyet ugyancsak a Magyar Falu Program pályázatán elnyert forrásból újítottak fel.

– Köztudott tény, hogy a falvakban bizonyos ágazatokban kifejezett munkaerőhiány jelent meg. Pedagógusokra, orvosokra, kulturális szakemberekre szükség van. Annak érdekében, hogy fiatalokat ösztönözzünk a letelepedésre, szolgálati lakásokat alakíthatnak ki az önkormányzatok. A több mint ötszáz ingatlan közel fele a tiszasülyihez hasonlóan pedagógusoknak készült – magyarázta.

Nagy Richárd polgármester, azt is elmondta, hogy huszonegymillió forintból korszerűsítették az épületet, a szükséges önerőt a tartalékból biztosították.

– Tavasszal kezdődtek a munkák, teljes felújítás történt. A homlokzati hő-, és födémszigetelés mellett kicseréltettük a nyílászárókat, a fűtési rendszert és az villamos hálózatot is korszerűsítettük, a ház új tetőhéjazatot kapott – részletezte.

Már találtak is egy hölgyet, aki elhelyezkedett a helyi óvodában, a szükséges képesítés megszerzése miatt egyetemre jár. A következő hónapban már be is költözhet a felújított épületbe.

Csökkenhet a fenntartási költség

A Magyar Falu Program fejlesztései közvetetten hozzájárulnak a fenntarthatási költségek csökkentéséhez.

– Úgy alakítjuk a programot, ahogy a polgármesterek kérik. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vezetők józan ésszel gondolkodnak és a kihívásokra reagálva több forrást igényelnének épületenergetikai beruházásokra – válaszolta Gyopáros Alpár.

Az önkormányzatok működési támogatásáról a Belügyminisztérium gondoskodik, ahol jelenleg is zajlanak a tárgyalások az önkormányzatok rezsiköltségének támogatásával kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában