Galériával

2022.09.21. 14:21

Sétával és tánccal hívták fel a figyelmet a rettegett kórra Jánoshidán

Az Alzheimer Világnap alkalmából, szeptember 21-én délelőtt közös sétát szervezett a demenciával élőkért a Szent Norbert Idősek Klubja Jánoshidán.

Illés Anita

A zene és a mozgás pozitív hatással vannak a demenciával élők testi és lelki egészségére

Fotó: Pesti József

A szociális alapellátást biztosító intézmény szakmai iránymutatásával a településen évek óta közösségi szinten is nagy figyelmet fordítanak a szellemi hanyatlással járó betegségek felismerésére, kezelésére és megelőzésére.

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem olyan tünetegyüttes, melyek hátterében többek között az agykéreg működési zavarával, a kognitív képességek hanyatlásával és emlékezetvesztéssel járó betegeségek állnak. Leggyakoribb formája a rettegett Alzheimer-kór.

Világszinten is nagy kihívást jelent, hogy a népesség elöregedésével növekszik a demenciával élők száma: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint ötvenötmillió embert érint, és ez 2050-re megközelítheti a 140 milliót.

A Szent Norbert Idősek Klubja szeptember 19 és 23. között idén is megrendezi a Demencia hete programsorozatot, melynek része volt szerdán az idősek klubjától a faluházig tartó séta is. Az eseményen Eszes Béla polgármester és Béresné Szénási Ildikó intézményvezető mondott köszöntőt, melyben a társadalmi összefogás fontosságára, a betegséggel élők körülményeinek javítására hívták fel a figyelmet. Közreműködött a helyi és a szolnoki Szenior Örömtánc csoport.

A hét folyamán minden nap különböző programokkal várják az érdeklődőket. Hangsúlyos szerepet kap az egészséges táplálkozás, a zene és a mozgás, melyek pozitív hatással vannak a demenciával élők testi és lelki egészségére. A könyvtárban és a faluházban „Demens infopont” működik, ahol filmeket és szakirodalmat biztosítanak az agyat érintő betegségek megismerésére. Pénteken délután fél ötkor Juhász Ágnes demenciaspecialista lesz az Alzheimer Café vendége a faluházban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában