Mintavétel

2022.10.17. 13:49

Egy fél cipő is előkerült a Zagyvából – fiatalok segítik a műanyagszennyezés kutatását

Ötödikes diákok és végzős gimnazisták vették birtokukba a Zagyva szolnoki szakaszát. Rengeteg szemetet gyűjtöttek a folyóból, amivel a műanyagszennyezés kutatását is segítették, az Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és AMI diákjainak támogatásával zajló bemutató mintavételezéssel ugyanis a Plastic Pirates – Go Europe! elnevezésű, tíz ország részvételével zajló európai közösségi tudományos akcióhoz csatlakoztak.

Köllő Judit

Fotó: Köllő Judit

Az európai programban iskolai osztályok és ifjúsági csoportok segítik adatgyűjtésükkel a szakemberek munkáját. Feladatuk, hogy patakokból és folyókból mikro- és makroműanyag mintákat gyűjtsenek, és dokumentálják a kapott eredményeket. Az összegyűjtött adatokat a végén kutatók elemzik azzal a céllal, hogy kiderüljön, honnan származik a folyókon át a tengerekbe kerülő hulladék. A projekthez tizenöt magyarországi oktatási intézmény csatlakozott, a résztvevő tanulók október eleje és november közepe között végzik a feladatokat. A kampány lebonyolításában a PET Kupa szakemberei is részt vesznek, akik a módszertan elméleti átadásán túl minden mintavételezésen személyesen segítik a lelkes gyerekeket.

– Egy diákok által készült, PER-palackokkal felszerelt hálót eresztettünk a Zagyvába, melynek segítségével a mikoműanyagok szennyezettségét vizsgálhatják a későbbiekben a Pannon Egyetem kutatói. A magyar szakemberek az adatokat Németországba továbbítják, ahol összevetik a projektben részt vevő tíz ország folyóinak mikro- és makroműanyag szennyezettségét – fejtette ki lapunknak Vészity Katalin környezetvédelmi szakember. 

Ráadásul a program segítségével a gyerekek is tudósok, kutatók lehetnek egy napra.

– A tanulókat négy csoportra osztottuk. Elkészítették és kihelyezték a hálót. Makrohulladékokat is gyűjtenek, illetve akadtak, akik egy mintegy húsz méteres szakaszon vizsgálták a parton található hulladékokat, és dokumentálták az eredményeket. 

A diákok kitettek magukért, és számtalan műanyag palackot, dobozt, valamint fémhulladékot szedtek ki a Zagyvából. 

– Nagyon élveztem a mai napot, hiszen sosem szedtem még hulladékot folyóból – mesélte hírportálunknak az ötödikes Szabó Zoé Csenge. – Nem áll távol tőlem ezt a feladat, hiszen apukámmal többször is előfordult, hogy összeszedtük a hulladékot a környezetünkből. A legérdekesebb az volt számomra, amikor egy fél cipőt húzunk ki a vízből, ugyanis nem értettem, hogy miért kerülhetett a Zagyvába... 

 

Címkék#PET kupa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában