Jó hír

2022.10.19. 20:37

Az Egyesült Államokban bukkantak rá a Jásztelekről évtizedekkel ezelőtt eltűnt harangra

A jó hírt Szijjártó Péter külügyminiszter osztotta meg.

Szoljon.hu

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Napok kérdése, hogy visszakerüljön helyére a Jásztelekről hosszú évekkel ezelőtt eltűnt Havas Boldogasszony kápolna harangja. Az érdekes történetről Szijjártó Péter külügyminiszter osztott meg részleteket közösségi oldalán.

Mint írja, az 1937-ben öntött harang még 2001 szeptemberében tűnt el, az akkori nyomozás pedig nem vezetett eredményre. Mígnem a napokban, a lopás után több mint húsz esztendővel, az egyesült államokbeli Louisianában a helyi magyar közösség egyik tagja ismerős feliratra lett figyelmes az egyik régiségkereskedésben. A felirat azon a harangon volt látható, amit még a 2000-es évek elején, Jásztelekről lovasítottak meg.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben felállt az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját.

A magyar-amerikai együttműködés keretében huszonegy év és több ezer kilométer után a harang október 19-én, szerdán visszaérkezett Magyarországra és csupán napok kérdése, hogy visszakerüljön Jásztelekre, oda, ahova mindig is tartozott.

A felirat, melyre a helyi magyar közösség egyik tagja felfigyelt Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában