Emléktáblát avattak

2022.10.09. 15:18

Fáklyás felvonulásra és gyertyagyújtásra várták a szolnokiakat

Emléktáblát avattak a szolnoki belvárosban.

Köllő Judit

A Tiszavirág hídon is áthaladtak a felvonulás résztvevői

Fotó: Nagy Balázs

A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából emléktáblát avattak szombat este  a  Magyar Szervátültetettek Szövettségének tagjai a Tiszai hajósok terén. A rendezvény lehetőséget nyújtott arra, hogy a szervátültetett emberek kifejezhessék tiszteletüket és hálájukat a szervdonoroknak és családtagjaiknak. Az eseményen Lukács Edit, a Szervátültetettek Jász-Nagykun Szolnok Megyei Sportegyesület titkára és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Az Európa Tanács által kezdeményezett Európai Donációs Napot első alkalommal 1996-ban, Genfben rendezték meg, majd 2005-ben a WHO hivatalosan is világnappá nyilvánította

 – kezdte beszédét Berente Judit. 

– Magyarországon ma több mint 1200-an várnak szervátültetésre. A donációs nap a szervátültetés fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy az emberek ne zárkózzanak el ennek lehetőségétől. A mai napon egy fáklyával a kezünkben átsétálunk a Tiszavirág hídon, hogy lerójuk tiszteletünket. Mindenkit arra kérünk, hogy egy percre álljon meg, gyújtson egy gyertyát, vagy a mobiltelefonja fényével világítva gondoljon mindazokra, akik már nincsenek köztünk, ám általuk ma több mint 5000 ember kaphatott új esélyt az életre. 

Szolnokon immáron három éve megemlékeznek a világnapról. Szombaton a Tiszavirág szökőkútnál az Ismeretlen szervdonorok emlékére állított táblát avatotta fel a Szervátültetettek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Sportszövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában