Jubileum

2022.10.29. 18:05

Ötvenéves a jászágói óvoda: ötvenmilliós fejlesztéssel ünnepeltek

A Magyar Falu Program keretében elnyert két pályázatnak köszönhetően összesen közel ötvenmillió forintból megújult az óvoda épülete és udvara Jászágón.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A fejlesztéseket pénteken délután az óvoda és a konyha 50 éves jubileumi rendezvényén adták át. Az ünnepség a kisgyermekek birodalmának udvarán kezdődött, ahol a szalagátvágások után Kiss Csaba apát-plébános felszentelte a megszépült intézményt, majd a művelődési házban folytatódott a program. Mozsár Lászlóné polgármester köszöntőjében felidézte az óvoda történetét, melyet hat hónap alatt, 730 ezer forintból építettek fel 1972-ben. 

– Átadásával évek óta tartó gond szűnt meg a községben, hiszen addig csak idény jelleggel működött napközis óvoda a településen. Huszonöt férőhelyre tervezték, az utóbbi években általában húsz gyermek járt rendszeresen. Az elkövetkező években azonban ennél magasabb létszámmal kell terveznünk – mondta a faluvezető. 

Kiemelte: a község demográfiai helyzetére pozitív hatással van a Magyar Falu Program és a Falusi CSOK, hiszen sok fiatal költözött Jászágóra az elmúlt években.  

A jubileumi ünnepség vendége Rácz Zsófia, ifjúságért felelős miniszteri biztos megtisztelőnek nevezte, hogy részt vehet az ünnepségen. 

– Komoly üzenete van annak, hogy külön miniszteri tárcát kapott a területfejlesztés. Hosszú távon az a célunk, hogy olyan területfejlesztési koncepciókat alkossunk, amelyek minden területet illetően kiegyenlítettek, illetve nem csak Budapestre és az agglomerációra fókuszálnak, hanem a kisebb településekre, falvakra is – fogalmazott a miniszteri biztos. Pócs János országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte: tíz évvel ezelőtt nagyon sok volt az eladó ház, a kiüresedés veszélye fenyegette Jászágót. 

– Mára ez megváltozott, a kormány családtámogatási politikájának és a Magyar Falu Programnak köszönhetően nincs eladó ház a községben, a gyermekek száma pedig növekedett – hangsúlyozta a honatya. Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében Jászágó élni akarását, a helyi közösségek értékeit méltatta. A rendezvényt többek között a régi és a jelenlegi óvodások műsora, az Iglice Tánccsoport előadása gazdagította.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában