Átmeneti megoldás

2022.10.14. 11:25

Súlykorlátozással védenék a kunszentmártoni Hármas-Körös hidat a további állapotromlástól

Tovább romlott a régi Hármas-Körös híd állapota Kunszentmártonban. Bár évekkel ezelőtt felülvizsgáltatták a szerkezetet, pályázati forrás híján nem tudták felújítani, így ismét korlátozást vezetnek be. A képviselő-testület döntése értelmében október 17-étől (hétfő) a 3,5 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak fel az átkelőre.

P. Pusztai Nóra

Wenner-Várkonyi Attila polgármester vizsgálja a régi híd állapotát Fotó: MW-Archív

– A szakemberek négy évvel ezelőtt roncsolásmentes statikai vizsgálatokat végeztek, teljes geodéziai felmérés készült a hídról. A földeléssel és a villámvédelemre vonatkozó érintésvédelem szabványossági felülvizsgálattal is foglalkoztak – részletezte az előzményeket Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

Akkoriban sürgős, rövid-, valamint középtávú feladatokat határoztak meg, a megvalósításához viszont pályázati kiírásra vártak. 

Az első években az acélszerkezetű híd kritikus állapotban lévő csomópontjainak javítását tűzték ki, illetve az elemek lokális felületvédelme felé fordultak volna figyelemmel, ahogy meg kellett volna szüntetni az átázások okait is. A költségvetésből viszont erre nem tudtak megfelelő összeget elkülöníteni. 

Mindemellett évek óta fennálló állapot volt, hogy a világítást ismeretlenek megrongálták, a vezetékeket, lámpakarokat és -testeket eltulajdonították. A helyreállításról, LED-rendszer telepítéséről 2019-ben döntöttek, napelempanellel rendelkező lámpatesteket szereltek fel. A korszerű világítás miatt az érintésvédelem okafogyottá vált a sürgősen ellátandó feladatok közül, ugyanakkor a villámvédelem felülvizsgálata és javítása, illetve a saruk szabályozása nem történt meg, ahogyan a híd évenkénti geodéziai ellenőrzése sem.

A munkálatokra több tíz-, akár százmillió forintot kellene költeni, ezt az önkormányzat önerőből nem tudja finanszírozni.

A nagy tömegű gépjárművek közlekedéséből adódó műszaki állapotromlás elkerülése miatt 2020 márciusában öttonnás súlykorlátozást vezettek be.

– A híd műszaki állapota láthatóan tovább romlott, látva például az acélhíd elemeinek korrodáltságát, és vélhetően igaz lehet ez azon szerkezetrészekre, amelyek speciális emelőkosaras gépkocsi igénybevétele nélkül nem vizsgálhatóak – fejtette ki a polgármester.

A hídon naponta 1300–1500 jármű halad át, melyet az önkormányzat által üzemeltetett rendszámfelismerő kamera adatai alapján összesítettek. 

Az arra járók száma messze túlmutat az istvánházi és tiszakürti lakókon.

A jelenlegi műszaki állapot, valamint a fővizsgálat során előírt sürgős és rövid távú feladatok elvégzésének hiánya további korlátozások bevezetésének kérdését vetette fel.

Mivel nincs olyan pályázati lehetőség, ami a felújítást fedezné, így más megoldásban kellett gondolkodni. A testület végül döntött: október 17-étől (hétfő) a régi Hármas-Körös hídon 3,5 tonnás súlykorlátozás lép életbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában