Pedagógus-továbbképzés

2022.10.12. 13:55

Szolnoki katonáktól sajátíthatják el a honvédelmi alapismereteket, hogy aztán oktathassák is

A Honvéd Kadét Program, illetve elődje, a Katonasuli Program 2015 áprilisi bevezetése óta 340 tanár vett részt, és kapott tanúsítványt a 120 órás pedagógus továbbképzésen. A kezdetektől kizárólag az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által szervezett kurzusra idén októberben újabb húsz pedagógus jelentkezett, akik szerdán már a gyakorlati vizsgájukat teljesítették.

Mészáros Géza

A kezdetektől kizárólag az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által szervezett kurzusra idén októberben újabb húsz pedagógus jelentkezett

Fotó: Mészáros János

Október elejétől kéthetes továbbképzésen vesznek részt az ország középfokú tanintézményeiben honvédelmi alapismereteket oktató, illetve a tantárgyból érettségiztető pedagógusok – tudtuk meg Hirtné Ivanics Marianna zászlóstól, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédelmi nevelési referensétől. A 120 órás szakmai felkészítés gyakorlati részének a 86-os helyőrség ad otthont.

A zászlós kifejtette: a Honvéd Kadét Program a középiskolákban zajló, a hazafias és általános honvédelmi nevelés tartalmi elemeit kiegészítő rendszer. A pedagógus továbbképzés célja pedig, hogy a résztvevők elsajátítsák a honvédelmi alapismeretek tantárgy eredményes és hatékony tanításához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani ismereteket.

Megtanulják a hadtörténelem, a lőelmélet, a haditechnikai ismeretek, az egészségügyi ismeretek, a térkép- és tereptan, az általános katonai ismeretek és a hadijog elméleti alapjait, hogy maguk is képessé váljanak e témakörök tanítására.

Elméleti tudásukat gyakorlati elemek is gazdagítják: tapasztalatot és tudást szereznek elsősegélynyújtás, tájékozódás, túlélési és táborozástechnikai ismeretek, valamint az alaki ismeretek gyakorlati alkalmazásában és oktatásában. Mindemellett szintén fontos célkitűzés, hogy a képzés révén a pedagógusok képesek legyenek a középiskolás korosztály élményszerű hazafias és honvédelmi nevelésére.

A 86-os helikopterbázison jelenleg az országból hét kadétiskola húsz tanára vesz részt a továbbképzésen. Térségünkből három szolnoki, továbbá egy-egy jászberényi, tiszaföldvári, mezőtúri és abonyi partnerintézmény pedagógusa fegyverezte fel magát. Horváth Mária azonban a Dunántúlról érkezett Szolnokra:

– Én a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és AMI igazgatója vagyok, de az intézményvezetésén túl honvédelmi alapismeretek tantárgyat is oktatok – magyarázta teljes harci díszben a továbbképzésre jelentkezésének okát Horváth Mária.

Amikor én még kislány voltam, még működött a sorkatonaság intézménye. Édesapám is sokat mesélt róla. Olyan hazafias történeteket, amelyek miatt engem nem eltántorított, hanem ellenkezőleg, bátorított arra, hogy pályaválasztáskor valamiféle hon- vagy rendvédelmi jövőképem legyen.

– Végül egyetemi szintű pedagógusi végzettségem lett, ám a sors úgy hozta, hogy mára oktatóként a honvédelem is az életem része lett. Jelenkorunkban szerintem már nem meglepő, hogy a lányok, asszonyok nemcsak a konyhában tüsténkednek, hanem egyéb, férfiasnak tartott „dolgokban” is helyt állnak, akár a sport területén, akár a munka világában – hangsúlyozta a fűzfői iskola igazgatója.

A továbbképzésen részt vevő húsz pedagógus a 120 órás oktatás alatt e-learning, azaz home office internetes elméleti ismeretekkel gazdagodott, illetve a bázison tartott gyakorlati felkészítés után a napokban vizsgát tesznek felkészültségükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában