Jászkunság

2022.11.01. 15:30

A baleset túlélői levélben mondtak köszönetet a tűzoltóknak

Köszönőlevelek, posztok, saját kézzel készített alkotások – a megyénkben dolgozó rendőrök és tűzoltók gyakran kapnak utólag ilyeneket a korábban bajba jutott emberektől. Bár azt mondják, csak a hivatásukat teljesítik, a Szoljon.hu-nak azért elárulták, nagyon nagy becsben tartják ezeket a visszajelzéseket.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A csapat tagjainak hálásan köszönjük az áldozatos munkát, a végtelenül figyelmes, udvarias, fegyelmezett magatartásukat, példamutató helytállásukat! – így köszönte meg levelében egy idős, szolnoki házaspár a tűzoltók munkáját tavaly nyáron, miután egy nagy vihar megrongálta a kertjükben álló fát.

A károkat a tűzoltók számolták fel, napokkal később pedig érkeztek az idézett sorok. Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a bajba jutottak utólag kinyilvánították hálájukat a katasztrófavédelem munkatársainak, tudtuk meg Németh Ádámtól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. 

– Múlt év végén országos jelentőségű hír volt, hogy leégett Szentesen a városi sportcsarnok. A több napig tartó beavatkozás során a kunszentmártoni tűzoltók és megyénk katasztrófavédelmi mobil laborja is a helyszínen dolgozott, nekik köszönte meg ezt a hősies küzdelmet levelében a szentesi önkormányzat. Korábban, 2020 áprilisában pedig frontálisan ütközött össze két személyautó a 4-es számú főúton, Szolnok és Abony között.

Az egyik autóban egy pár utazott, akiket a tűzoltók szabadítottak ki a roncsból, majd átadták őket a mentőknek, akik mindkettőjüket kórházba szállították. A felépülést követően a pár szintén köszönőlevélben hálálta meg a szolnoki tűzoltóknak, hogy megmentették mindkettőjük életét.

– De 2019 szeptemberében is kaptunk levelet, melyben egy szolnoki hölgy köszönte meg a tűzoltók gyors beavatkozását, mert a megyeszékhelyen, a Várkonyi téren hosszú ideje veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop, rajta négy súlyos virágcseréppel, amely az arra közlekedőket veszélyeztette – sorolta a szóvivő, aki példaként emelte még ki annak az amatőr festőművésznek az esetét is, aki saját alkotásaival fejezte ki háláját a tűzoltóknak. 

– Kolozsvári Johanna amatőr festőművész, Kunhegyesen él. Az ő élete, vagy az otthona nem forgott veszélyben, de pontosan tudja, milyen áldozatokkal jár a tűzoltói hivatás, hiszen fia a helyi önkormányzati tűzoltóságon szolgál. Johanna elhatározta, hogy az ország valamennyi hivatásos- és önkormányzati tűzoltóságának fest egy saját készítésű, tűzoltó tematikájú festményt.

Megyénk tűzoltói 2020 júniusában vehették át az alkotásokat, míg tavaly nyárra az ország összes hivatásos- és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságához eljutott egy-egy festmény, összesen kétszáztizenkét darab.

– Johanna ezután az önkéntes tűzoltó egyesületeket kívánja megajándékozni egy-egy saját készítésű művel, ez a projekt jelenleg is folyamatban van – mesélte Németh Ádám. 

Hozzátette, bár a tűzoltóknak ez a hivatása, mégis nagyon jólesnek nekik a levelek, köszönetek, melyeket nemcsak megőriznek, de jól látható helyre ki is tesznek. 

Büszkék megdicsért munkatársaikra a rendőrök

Idén október huszonegyedikéig összesen ötvenkilenc – a megyében szolgálatot teljesítő rendőr munkáját méltató – köszönőlevél érkezett a megyei rendőr-főkapitánysághoz. 

– Amikor belépnek a rendőrség kötelékébe, kollégáink nem munkahelyet, hanem egy életre szóló hivatást választanak. Rendőreink a „Szolgálunk és védünk!” mottóval egyetértésben önzetlenül segítenek a hozzájuk fordulóknak. Számtalan esetben előfordul, amikor egy bajbajutott állampolgár, vagy egy hálás sértett megköszöni munkájukat. Ezt legtöbbször levél, vagy egyéb, közösségi oldalra megírt poszt formájában teszik meg. Abban az esetben, amikor civil személyek vagy szervezetek köszönőlevelet juttatnak el hatóságunkhoz, akkor azt a belső hivatalos oldalunkon jelenítettjük meg, ezzel is kifejezve azt, hogy büszkék vagyunk munkatársainkra. Adott esetben az állományilletékes parancsnok jutalomban is részesíti a kollégát – árulta el András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában