Gorjanc Ignác és László Károly

2022.11.20. 15:01

Az egykori hűtőgépgyár két kiemelkedő vezetőjére emlékeztek Jászberényben

Az emléktábla ötlete még 2021-ben született meg.

Illés Anita

Az emléktáblát a városháza falán helyezték el

Fotó: Pesti József

Emléktáblát avattak november 18-án Gorjanc Ignác vezérigazgató és László Károly műszaki igazgató tiszteletére, akik megteremtették Jászberényben a háztartási hűtőgépgyártást. A Lehel Hűtőgépgyár állami díjjal kitüntetett vezetői műszaki teljesítményükkel olyan gyártóbázist hoztak létre, amely a Jászságot Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legfejlettebb ipari körzetévé tette.

A Gépipari Tudományos Egyesület Háztartási Gépek Szakosztálya még 2021-ben, évzáró klubestjén határozta el, hogy a hűtőgépgyár jogelődjének, a Fémnyomó és Lemezárugyár alapításának 70. évfordulója alkalmából emléktáblát állít a két kiemelkedő vezetőnek. Kezdeményezésüket a Városvédő és Szépítő Egyesület is támogatta.

A kérelem és engedélyezési folyamat után Jászberény városvezetése szintén jóváhagyta elképzelésüket, így az emléktáblát a városháza fő homlokzati falán helyezhették el. A két kiváló szakember, vezető a háztartási hűtőgépgyártás egy olyan bázisát teremtette meg, amely Európa szinten is elismert gyártóvállalat lett.

Az esős időjárás miatt az emléktábla avatási ünnepséget a polgármesteri hivatal aulájában tartották meg, ahol Szikra István, a GTE szakosztály titkára köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Takács János, a GTE elnöke és Metykó Béla helytörténeti kutató méltatta Gorjanc Ignác és László Károly életútját, munkásságát.

A városháza falán elhelyezett emléktáblát dr. Takács János és Budai Lóránt polgármester közösen leplezték le. A koszorúzást követően a rendezvény állófogadással zárult.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában