Kérdőív

2022.11.01. 11:25

Már járják az utcákat a számlálóbiztosok a Jászkunságban

Napok óta járják az utcákat a számlálóbiztosok. Feladatuk, hogy felkeressék azokat a háztartásokat, ahol nem válaszoltak online formában a népszámlálás kérdéseire. A tapasztalatok szerint a hatvanöt év felettiek mindössze húsz százaléka élt a világháló nyújtotta lehetőséggel.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A népszámlálás online kitöltési szakaszának eredményeként, az adatgyűjtésben érintett mintegy ötmillió cím 63,5 százalékából, közel hétmillió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében 57,3 százalékot, Szolnokon pedig 68,4 százalékot ért el a kitöltési arány – tájékoztatta hírportálunkat a Központi Statisztikai Hivatal Kommunikációs Főosztálya.

népszámlálás számlálóbiztosi szakasza október 20-án kezdődött. Azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek az online önkitöltés lehetőségével, november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel ezer számlálóbiztos segíti az adatszolgáltatókat – tudtuk meg.

Dr. Rövid Irén, a KSH szóvivője megkeresésünkre elmondta, az elmúlt több mint egy hét tapasztalatai alapján segítőkész a lakosság, ezt bizonyítja az első időszak kitöltési aránya is.

– Az interneten beérkezett kérdőívek 14 százalékát 0-14 éves gyermekekről töltötték ki, 66 százalékát 15-64 éves aktív korúakról, míg 20 százalékuk a 64 évesnél idősebbekről szólt – sorolta a számadatokat.

Az október 20-a után útnak induló számlálóbiztosok címlistáján többségében tehát a hatvanöt év felettiek szerepelnek.  

– A számlálóbiztosoktól érkező visszajelzések alapján a háztartások általában megértőek a népszámlálással kapcsolatban. Bízunk benne, hogy a lakosság továbbra is támogató lesz. A legtöbben tisztában vannak a népszámlálás jelentőségével és fontosságával – emelte ki.

A szóvivő arról is beszámolt, mire számíthatunk, ha nem töltöttük ki online a kérdőívet.

– A számlálóbiztos becsenget a címlistájában szereplő címre és felveszi a kapcsolatot az ott élőkkel. Ha nem találja otthon a lakókat, papír alapú értesítést hagy a postaládában, ezen az értesítőn szerepel a neve és elérhetősége, valamint egy következő felkeresési időpont is. Egy háztartást legalább három alkalommal, különböző időpontokban, napszakokban, így reggel, délután és este, valamint hétköznap, illetve hétvégén keresik fel – fejtette ki.

Az adatgyűjtők tablettel dolgoznak, ugyanazokra a kérdésekre rögzítik a válaszokat, mint amilyenekkel az online kérdőívet kitöltők találkoztak. Két-három fő esetén körülbelül fél órát vesz igénybe a válaszadás. A lakással kapcsolatos, illetve személyi kérdőívben szereplő kérdéseket teszi fel a számlálóbiztos az egyes háztartásokban élők számára.

– A válaszadás kötelező, de nem vagyunk kötelesek beengedni lakásunkba, házunkba a számlálóbiztost. A kérdésekre válaszolhatunk az udvaron, a folyosón vagy éppen a lépcsőházban is – tette hozzá.

Mivel az adatgyűjtés elektronikus formában zajlik, így az első elemzésekre már 2023- tavaszán számíthatunk.

– Akiket november 20-ig nem érnek el számlálóbiztosaink lehetőséget kapnak, hogy november 21. és 28. között felkeressék a helyi jegyzőt, akinél eleget tehetnek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az, hogy a népszámlálásra teljesen elektronikusan kerül sor, meggyorsítja az adatok feldolgozást is, 2023 őszén már részletes adatokkal jelentkezünk – mondta dr. Rövid Irén.

Minden esetben igazolják magukat

A számlálóbiztos bemutatkozik, megmutatja a névre szóló plasztik kártyáját, kérésre akár a személyi igazolványát is. 

– Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, az ingyenesen hívható 06-80/080-143-as telefonszámon érdeklődhetünk, hogy tényleg a számlálóbiztos érkezett-e hozzánk – magyarázta dr. Rövid Irén, a KSH szóvivője.

Hozzátette: olyanokhoz is becsengethetnek, akik online válaszoltak a kérdésekre, ilyenkor címpontosítás miatt kereshetik a kitöltőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában