Székácsné Tálas Gabriella

2022.11.06. 19:55

Nem enged a kimagasló színvonalból a martfűi művelődési központ új vezetője

A közművelődési feladatokat, a könyvtárat, a helytörténeti gyűjteményt, a média csoportot és a mozit öleli fel a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, melynek az elmúlt időszakban új vezetőt kerestek. Asztalosné Kocsis Enikő, korábbi igazgató még tavasszal ment nyugdíjba, helyét szeptemberben Székácsné Tálas Gabriella vehette át. A kihívásként megélt új feladatairól is mesélt hírportálunknak.

P. Pusztai Nóra

Egy jól működő, régóta bevált rendszert örököltem – mondja az intézmény új vezetője, Székácsné Tálas Gabriella

Fotó: P. Pusztai Nóra

Tíz éve vezeti a martfűi városi könyvtárat Székácsné Tálas Gabriella, aki néhány hónappal ezelőtt még túl nagy kihívásként tekintett az intézményvezetői feladatokra. A pályázatok benyújtásakor az első körben nem is jelentkezett a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetőjének.

– Az első körben nem tudott dönteni a jelentkezők közül a város vezetése, fontosnak tartották, hogy lehetőség szerint helyi személyt válasszanak. Ezután úgy tűnt, hogy minimum az átmeneti időszakot megbízott vezetőként vállalnom kell. Sok visszajelzést kaptam a lakosoktól, látogatóktól, olyan emberektől, akikről nem is gondoltam, hogy figyelnek rám. Ezek a jelzések sokat segítettek a döntésben. Rádöbbentem, hogy ha fejlődni szeretnék, akkor lépnem kell, időközben kezdtem elhinni, hogy ezzel a csapattal vállalhatom az elsőre túl nagynak tűnő feladatot – mesélte Székácsné Tálas Gabriella, aki a maga szerénységével hozzátette: ki kellett lépni a komfortzónájából.

A martfűi intézmény különleges helyzetben van, egy helyen működik a helytörténeti gyűjtemény, a könyvtár, a mozi, a médiacsoport és a közművelődési feladatok is ebben a négyezerkétszáz négyzetméteres épületben kapnak helyet.

– Nagy előnyként éljük meg, hogy egy fedél alatt ennyifélét csinálunk. Kevesen vagyunk, tudjuk egymás munkáját segíteni. Viszont az összetettség adja a nehézséget is, át kell látni az egész házat, teret az öt funkcióval együtt – mondta a működésükről.

Az új vezető kiemelten fontos célkitűzése, hogy az elődje útján haladjon tovább, hiszen azzal önmaga is tud azonosulni.

– A vezető feladata, hogy megálmodja a jövőt, és tegyen azért, hogy az meg tudjon valósulni – idézte a korábbi intézményvezető gondolatait.

– Örököltem egy jól működő, régóta bevált rendszert, de ezzel együtt a színvonalat is, ami magasra teszi a lécet. Viszont látható és érzékelhető, hogy a város közösségének erre a kiemelkedő kulturális életre van szüksége, amit biztosítunk. Nemcsak a programok szervezésében, hanem a kis- és civil közösségek támogatásban, művészeti csoportok működtetésében is fontos feladatunk van, ami a közösségfejlesztés legfőbb pillére – fejtette ki.

Kihasználják az újabb lehetőségeket is, az utóbbi időszakban például beindult a színházi élet a művelődési központban.

Nem terveznek hosszabb bezárást

Bár a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár összesen négyezerkétszáz négyzetméter, egyelőre nem szükséges a bezárása. Az épületet ugyanis termálvízzel fűtik.

– Nagy előnyünk ez a rendszer, egyébként már évek óta probléma lett volna a fenntartás. Az ablakokat nemrégiben cserélték ki, szigetelték az épületet, az is sokat segít, hogy megfelelő hőmérséklet legyen idebent – mondta Székácsné Tálas Gabriella.

A fenntartó hosszabb bezárásról tehát nem beszélt.

– Szóba jöhet december végén, január elején egy kéthetes leállás, de erről még nem született döntés. Ha így történik, azt sem éljük meg nehezen, az energiamegtakarításon túl más előnyei is vannak egy hosszabb szünetnek – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában