Törökszentmiklós

2022.11.16. 17:25

Nem ment át az energiatakarékossági javaslatcsomag a szavazáson, újratárgyalják

Aggályosnak tartja a szociális intézményeket, főleg az időseket érintő átalakításokat, ezért nem szavazta meg a hétfői rendkívüli testületi ülésen az energiatakarékossági javaslatcsomagot a törökszentmiklósi képviselők fele, így a Fidesz-frakció sem. A kifogásolt pontok között egyebek mellett a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás jövő évi megszüntetése, és az egyik, idősek nappali ellátását biztosító épület átmeneti bezárása is szerepel.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Hat igen, öt nem, egy tartózkodás. Így szavazott az energiatakarékosságot célzó javaslatcsomagról hétfői, rendkívüli ülésén a törökszentmiklósi képviselő-testület. Az előterjesztés szerint a közvilágítás változatlan maradna, viszont idén nem lesz karácsonyi díszvilágítás a városban.

Ideiglenesen, december 20-ától március végéig bezárnák az Ipolyi Közművelődési Központot, csak a könyvtár működne heti huszonöt órában, egyedi működési rendben.

A Napraforgó tagóvoda január 9-étől május végéig zárva tartana, az óvodásokat más tagintézményekbe csoportosítanák át.

A Biztos Kezdet Gyerekház a Zenész utcai közösségi házba költözne, a téli szünetet meghosszabbítanák. A városi bölcsőde nyitvatartási ideje tíz órára csökkenne.

Minden, nem gyermeket ellátó intézményben maximum 18 fokot írnak elő, továbbá igazgatási szünetet rendelnének el a polgármesteri hivatalban december 27-e és január 6-a között. Ugyanitt négynapos munkahetet vezetnek be januártól március végéig.

A városi sporttelep gáz- és energiafelhasználását ezentúl a telepet használó egyesületek fizetik majd.

Nem nyitnák meg télen a hajléktalanokat ellátó éjjeli menedékhelyet, valamint négyből egy nyugdíjasklubot, a Kossuth Lajos utcait is bezárnák ideiglenesen, decembertől április végéig. Harminc ellátottját addig a többi klubban fogadnák, de ezek működési időtartamát is hat órára csökkentenék.

A szociális étkeztetés a hétvégi és munkaszüneti napokon sem lenne elérhető, és megszűnne év végétől a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás – ez utóbbiakat, vagyis főleg az időseket érintő javaslatokat tartotta aggályosnak a képviselők fele, ezért nem szavazták meg a javaslatcsomagot.

– Megszüntetnék azt az időseket ellátó nappali intézményt, melynek épületén nem is olyan régen egy nagyobb korszerűsítést hajtottak végre. Vagyis, a legkedvezőbb energetikai paraméterekkel rendelkezik. Ráadásul a legtöbb idős embert is ott látják el, és minőségi munka zajlik. Emellett szeretnénk, ha átgondolnák az idősek étkeztetésének hétvégi biztosítását is. Úgy gondoljuk, ezeknél lehetnének jobb ötletek, melyek inkább eredményeznék az energetikai költségek megtakarítását – indokolta a frakció döntését Budai Ferenc, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Hozzátette: a szociális ellátással kapcsolatos pontokra tett módosító indítványukat nem fogadták el, ezért szavaztak nemmel a teljes javaslatcsomagra. Mint mondta: a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás megmaradásáról viszont egyetértés volt a képviselők között.

Az előzetes számítások szerint a város a jövő évi, becsült energiakiadások 12–15 százalékát tudná megtakarítani a javaslatcsomaggal. 

Nyitott a módosításokra a városvezetés

A hétfői döntés kapcsán megkerestük Markót Imre polgármestert is.

– Természetesen jó lett volna, ha a képviselő-testület elfogadja az intézkedési tervet, de az ülésen világossá vált, hogy az teljes egészében nem kap támogatást. Az általam elrendelt szünetben sem sikerült megállapodni a vitatott kérdésekben. Olyan módosító indítvány pedig nem érkezett, ami a többség számára elfogadható lett volna. Tovább kell tárgyalnunk, új időpontban – reagált a városvezető. Hozzátette: nyitottak a szociális intézményeket érintő módosító javaslatokra, ezekre vonatkozóan az újabb képviselő-testületi tárgyalásra változtatásokkal készülnek.

Erre várhatóan november 21-én (hétfőn) kerülhet sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában