Döntések

2022.11.21. 17:25

Új lakossági támogatásokat vezetett be a jászberényi önkormányzat

Bizonyos esetekben a jogosultsági feltételek is változtak.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW-Archív

Az élelmiszerárak, a rezsiköltségek emelkedése kihívások elé állítják a lakosságot, különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezőket. A szociálisan rászorulók segítése érdekében a jászberényi képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Ezzel változtak a jogosultsági feltételek és két új támogatási formát vezettek be.  

A november huszadikától életbe lépett rendelet szerint változnak a települési támogatások jogosultsági feltételeként meghatározott jövedelemhatárok és az igénybe vehető támogatási összegek. 

Például a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz, azaz a rezsihez nyújtott települési támogatás többszemélyes háztartás esetén akkor igényelhető, ha az egy főre jutó havi jövedelem mértéke nem haladja meg a hetvenegyezer-kétszázötven forintot, míg egyszemélyes háztartás esetén a száztizennégyezer forintot. Az egy évre megállapított támogatás mértéke – egy főre eső jövedelem mértékétől függően – havonta ötezer és nyolcezer-ötszáz forint közötti, melyet a kérelmezett közműszolgáltatóhoz (víz, villany vagy gáz) utalnak, majd a szolgáltató a támogatással csökkentett összegű számlát állítja ki. Az egyéb tüzelőanyaggal, például fával, szénnel fűtő háztartások szintén igényelhetik a támogatást. Esetükben közvetlenül a kérelmezőnek fizetik ki a megítélt összeget.

A jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmezők – a jövedelem mértékétől függően – egy év alatt évi hatvanezer és százkétezer forint közötti támogatásban részesülhetnek – olvasható az önkormányzat lakossági tájékoztatójában. 

Ebből kiderül az is, hogy új támogatási formaként bevezették a fűtés költségéhez nyújtott egyszeri települési támogatást. 

Ezt azok a háztartások igényelhetik, amelyek nem részesülnek lakásfenntartási támogatásban, mert a havi jövedelmük meghaladja a jövedelemhatárt. Továbbá fontos jogosultsági feltétele az egyszeri támogatásnak az is, hogy többszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg a nyolcvanötezer-ötszáz forintot, egyszemélyes háztartásnál pedig a százhuszonnyolcezer-kétszázötven  forintot. A támogatás kérelmezhető villanyárammal, gázfogyasztással, távhő-szolgáltatással vagy egyéb tüzelőanyaggal történő fűtési mód esetén is. A támogatás összege egyszemélyes háztartásra vonatkozóan egyszeri negyvenezer, többszemélyes háztartás esetén harmincezer forint.

Fontos, hogy a rendelet mostani módosításával változtak a jogcímenként igénybe vehető rendkívüli települési támogatások, a gyógyszerkiadásokhoz és temettetés költségeihez nyújtott települési támogatás jogosultsági feltételeként meghatározott jövedelemhatárok is.

A jövőben tűzkárra is igényelhető lesz a város segítsége

A fűtési szezon kezdetével a lakástüzek lehetősége is fokozódik. Idén két olyan tűzeset is történt Jászberényben, melynél a jövedelmi helyzetre való tekintettel az önkormányzat nem tudott hathatós segítséget nyújtani. Az életvitelszerűen lakott lakóingatlant érintő tűzkár enyhítésére új támogatási formát vezettek be, mely jövedelemtől függetlenül nyújt segítséget az adott lakcímen tulajdonjoggal rendelkező károsultnak. A tűzkár enyhítésére nyújtott települési támogatás a kár mértékétől függően minimum harmincezer, legfeljebb százötvenezer forint lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában