Hoksári Antal

2022.11.06. 06:55

Újjávarázsolja a régi vaskályhákat és sparhelteket a szolnoki mester

Az eredetileg ács és állványozóként dolgozó Hoksári Antal, a nyugdíjazását követően kezdett el használt cikkekkel foglalkozni.

Mészáros János

Hoksári Antal szinte újjávarázsolja a régiségeket

Fotó: Mészáros János

Főleg a  régi öntvénykályhákat, közismertebb nevükön, a jancsi kályhákat kereste, melyeket a nagy Magyarország területén, több helyen is gyártottak. Ekkor alakult ki a vonzalma a hagyományos fűtőeszközök iránt, majd évekkel később a sparheltokra specializálódott. Főként a megye területéről gyűjti be a még fellelhető példányokat, melyeket darabokra szed és az eredeti állapotuknak megfelelően állít helyre. 

Most ismét nagy a kereslet a hagyományos fűtőeszközök iránt, ezért egyre nehezebb újabb példányokat felkutatnia. A műhelyként használt kertes házuk udvarán és helyiségeiben várnak felújításra a már megszerzett ritkaságok. Az elrozsdásodott részeket kivágja,  majd újakat hegeszt helyettük. A belsejüket egy saját maga kitalált samotbéléssel teszi használhatóvá. A szükséges öntvényeket és csöveket is pótolja, hogy újkori állapotuknak megfelelően nézzenek ki.

Néhány hete a Tiszai hal napján is kiállította a sparheltjait és kályháit, legközelebb most hétvégén Jászapátiban, a vásárban láthatják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában