Jászkunság

2022.12.14. 19:55

Idén újdonság a forralt boros és a robbanócukorkás szaloncukor

Ahogyan a fenyőfa és a bejgli, úgy a szaloncukor is a karácsonyi ünnepkör fontos szereplője. Régebben szinte mindenki a karácsonyfára aggatta ezeket az édességeket, manapság nem annyira dísz, inkább csak csemege a fényes papíros desszert. Egy valami azonban nem változott, a régi, klasszikus ízek ma is igen népszerűek.

Rimóczi Ágnes

Romhányi Tamás mutatja a legnépszerűbb termékeket.

Fotó: Nagy Balázs

Zselés, kókuszos, rumos, marcipános, de manapság már van forralt boros, erős pistás, robbanócukorkás szaloncukor is, sőt a vásárlói igényekhez és trendekhez igazodva már cukormentes- és vegán szaloncukrot is kóstolhatunk, ha arra a bizonyos klasszikus karácsonyi édességre vágyunk. A szolnoki Ábel családban is minden évben kerül a bevásárlókosárba néhány maréknyi szaloncukor, ahogy mesélik, csak kóstolónak. 

– Bevallom, nem bánom, hogy nem ez a legnagyobb kedvencünk, de azért szoktunk venni. A karácsonyfára már nem kerülnek fel a szaloncukrok, inkább csak csemegézünk belőle – mondta el Ábelné Balogh Éva. 

– A gyerekek szeretik a zseléset és a kakaókrémeset, de a legnagyobb kedvencük a tejkaramellás – tette hozzá az édesanya.

Persze vannak, akik igazi szaloncukor-rajongók. Számukra igazi kánaán egy-egy üzlet, hiszen manapság megszámlálhatatlan ízvilágú, különleges szaloncukrok közül választhatnak. Ráadásul az ünnep előtt már hetekkel kikerülnek a polcokra ezek az édességek, van idő a kóstolásra, tesztelésre.

– Gyakorlatunk szerint október közepétől indul a kiszállítás a Tisza-Coop Zrt. raktárából a Coop boltokba. Vásárlóink Mindenszentek után egyre sűrűbben és intenzívebben találkozhatnak a Mikulás és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó termékekkel, így a szaloncukrokkal is – fejtette ki Gálik András. 

A COOP Szolnok Zrt. marketingvezetője amolyan kulisszatitokként elárulta, hogy a gyártók, nagykereskedők és a kiskereskedelmi láncok is bizony már év elején megkezdik a tervezgetést a következő karácsonyi szezonra.

– Üzleteinken az idei szezonban tíz szállítótól, körülbelül húsz féle különböző ízű szaloncukorból lehet válogatni. Mondanom sem kell, természetesen vannak olyan népszerű ízesítések, melyek minden gyártónál megtalálhatók. Kínálunk válogatás csomagokat, díszdobozos- és egyszerű zacskós kiszerelésű termékeket, valamint kimérős módszerrel is összeválogathatjuk a kedvenceinket. Négy szolnoki boltunkban megtalálhatók a Helyi Termékek Polcai, ahol még kézműves finomságokra is bukkanhatunk. A variációk száma ugyan nem végtelen, de kínálatunk évről-évre bőségesebb és színesebb – részletezte a marketingvezető, aki hozzátette: idén is vannak újdonságok. 

Ilyen például a klasszikus sport szeletet idéző szaloncukor, de van banános, a gyerekek kedvencei lehetnek a gumicukor termékek és készülnek hozzáadott cukor nélküli változatok is.

– A kínálat tehát igen bőséges, s amilyen széles a választék, olyan sokszínű a vásárlók ízlése is. Nehéz letaszítani a legek közül a régi nagy kedvencet, a zselés szaloncukrokat, de a kókuszos, a konzum és a gumicukor is népszerű idén. A szaloncukor ma már nemcsak a karácsonyfák díszítésére szolgál, hanem a kimagasló minőséget képviselő, igényes díszcsomagolásban kínált termékek igazi ínyenc ajándéknak is kiválóak – emelte ki végül Gálik András.

Akár tízezer forintot is fizethetünk egy kilóért

A szaloncukor nem megy ki a divatból. Ízlés szerint, de manapság sokan ár szerint választanak ezekből a csillogó csomagolású karácsonyi édességből. Vannak kedvezőbb árú termékek, melyek talán nem a legmagasabb minőségűek, így összességében elmondható, hogy ma már nem olcsó mulatság a szaloncukor. Tapasztalatok szerint idén egy közép kategóriás szaloncukor 4 000-5 000 forintba kerül, míg a prémium kategóriában a szaloncukor tíz-, de akár tizenkétezer forintba kerülhet kilogrammonként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában