Üzemanyaghiány

2022.12.05. 13:55

Kígyózó sorok alakultak ki több jászkunsági benzinkútnál hétfő délelőtt

Amelyik benzinkút hétfőn kinyitott, ott szinte mindenhol azonnal sorok alakultak ki.

Hartai Gergely és P. Pusztai Nóra

Hétfőn reggel hosszú, tömött sorok az egyik szolnoki benzinkútnál

Fotó: Nagy Balázs

– Szombaton szembesültem azzal, hogy Jászberényben nem lehet üzemanyagot venni. Számítottunk rá, hogy probléma lesz, mert már a múlt hét közepe óta hallani, hogy itt-ott fogytán a benzin – mondta el hírportálunknak a városban élő Németh József, hozzátéve, aznap két autóját is szerette volna megtölteni üzremanyaggal, de eredménytelenül. 

– A helyi kutakat vagy bójákkal zárták le, vagy kitették az „üzemanyaghiány” táblát az üzemeltetők. Jászjákóhalmán pedig aznap este már hosszú sor állt a benzinkútnál, ahol csak 100-as benzint értékesítettek. Ugyanekkor egyébként Jászapátin sem tudtuk megtölteni a járműveket – számolt be róla a fiatalember.

– Szombaton délelőtt 11 óra körül nagyjából 20 percig várakoztam Abonyban, mire sorra kerültem. Úgy láttam, más településekről is sokan átjöttek, ugyanis rengeteg volt a kúton az idegen autó – vette át a szót  egy abonyi hölgy, aki szerint ekkor még rendelkezésre állt a hatósági áras benzin.

A hét elején sem enyhült az üzemenyaghiány.

Hírportálunk hétfőn délelőtt tapasztalt kígyózó sort Jászberényben, a Nagykátai út végénél lévő benzinkútnál. A helyszínen mintegy nyolcvan autó és traktor torlódott fel. A város másik részén, az AVIA-kútnál pedig szünetelt a kiszolgálás. Az egyik szolnoki történésekkel foglalkozó Facebook-csoportban eközben arra keresték a választ a fórum tagjai, hogy hol lehet a megyeszékhelyen és környékén gázolajat vagy 95-ös benzint tankolni.

Az egyik jászberényi benzinkúton is akadozik a kiszolgálás az üzemanyaghiány miatt
Fotós: Pesti József

A szolnoki Papp Noémi már napokkal ezelőtt hallotta, hogy változik a benzin ára. 

– Már a múlt hét közepén mondta egy ismerősöm, hogy vasárnaptól talán eltörlik az ársapkát az üzemanyagról. El is gondolkodtam, hogy még azelőtt tele kellene tankolni az autót, de végül úgy döntöttem, nem hiszek a híreszteléseknek – mondta a fiatal hölgy. Hozzátette: hétfőn már egyértelműen látszott, hogy tankolnia kellett volna, amíg lehetősége volt rá. 

Hétfőn szinte minden kútnál hatalmas sor fogadta a megyeszékhelyen.  

– Nem gondoltam volna, hogy eljutunk idáig – összegezte szavait a nő.

Átmeneti intézkedés a kiszolgálás korlátozása

A következő napokban sem szállít a Mol sem gázolajat, sem benzint egyes benzinkutaknak, ez már a harmadik hét lesz, hogy a Mol-kiszolgálás szünetel – erről tájékoztatta a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken az MTI-t annak a levélnek az alapján, amelyet a szövetség több partnere, tagtársa kapott az olajvállalattól. A szervezet tájékoztatásához csatolt levélben a Mol azt közölte egyes partnereivel, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnia kellett az ellátási stratégiáját, és a december 5-én kezdődő, 49. héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani. A vállalatnak az egész régió energiaellátásában kiemelt stratégiai szerepe van, és felelős azért, hogy az ország minden pontján legyen a működéshez szükséges üzemanyag-mennyiség – írta a Mol. 

„A jelenlegi helyzetben az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyeznünk, és egyelőre fenn kell tartanunk az átmeneti korlátozásokat” – fogalmazott az olajtársaság. 

A Mol november 18-án jelezte, hogy átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában