Szilveszteri roham

2022.12.30. 06:55

Malachús, virsli, pezsgő: ezekből fogy a legtöbb a Jászkunságban

Semmit sem veszítettek népszerűségükből a hagyományos szilveszteri finomságok. A karácsony után ismét nagy a forgalom az üzletekben, ezúttal virsli és pezsgő kerül a legtöbb kosárba.

Köllő Judit

Szilveszterkor a virsli egyszerűen verhetetlen a vásárlók körében, ez sokaknál biztosan az ünnepi asztalra kerül idén is – mondja Balogh Éva, az egyik szolnoki húsbolt vezetője

Fotó: Köllő Judit

A hét elejétől az élelmiszerüzletekben egyre többen keresik a virslit és a malachúst. A szolnoki piac egyik húsboltjába betérve ezt magunk is tapasztaltuk. Balogh Éva üzletvezetőt nagy munkában találtuk, de azért elmesélte, hogy telnek most a napjaik. Ahogy fogalmazott, a forgalmukon nem érződik az utóbbi idők áremelkedésének hatása, nagyon sokan térnek be hozzájuk a szezonális termékekért.

– A sertés bécsi virsli és a bőrös malachús verhetetlen, minden év végén nagyon sokat vásárolnak belőlük az emberek – mutatott a kínálatra Balogh Éva. – Hiába, a hagyomány az hagyomány! Ez nagyon fontos! – tárta szét a karját sokatmondóan.

Aztán mintegy magya­rá­zólag hozzátette, sokan úgy tartják, hogy minél kövérebb a malac, annál nagyobb szerencse vár ránk az új esztendőben. Vásárlóik közül sokan sütve tálalják a húsokat, virslivel és lencsével, ami kellőképp meghozza az újévi szerencsét. Idén a négyszáz grammos sertés bécsi virslit ők 2290 forintért kínálják, a malachúst pedig 1495 forint/kiló áron értékesítik. Balogh Éva aztán arra is kitért, hogy sokan a nagyobb bevásárlóközpontokban intézik el a szilveszteri húsbeszerzést, viszont a legtöbben továbbra is a minőségi virsliket, így a szakboltokat keresik.

Elköszöntünk az üzletvezetőtől, hogy felkeressünk egy másik üzletet, mivel a hagyomány nem csak a szilveszteri ételeinket határozza meg, az italok esetében is sokan az alapján választanak. A hiedelmek szerint ugyanis ha fényűző, drága és úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az esztendő hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk. Betértünk hát egy szolnoki italboltba, ahol a legtöbben a pezsgőket keresték, leginkább ezer és háromezer forint közötti árban.

– Ilyenkor, szilveszter előtt mindig olcsóbban adjuk a pezsgőket – fogadott bennünket Benka Norbert, az üzlet munkatársa. – Így az utolsó napokban 1300 forint helyett 1100 forintért is beszerezhetnek egy középkategóriás pezsgőt. Tapasztalataink alapján a vevők fele-fele arányban vásárolják az édes és száraz italokat, kinek-kinek ízlése szerint.

Azt már egy másik üzletben hallottuk, hogy szilveszterkor a pezsgők és a röviditalok is kelendőbbek, mint egyébként.

– Pezsgő nélkül nincs szilveszter, az éjféli koccintásról senki sem akar lemondani – szögezte le az egyik szolnoki pálinkaüzlet eladója, Kása Krisztina. – Tapasztalataink alapján az ünnepek alatt többen engedik meg maguknak a drágább szeszesitalokat. Egyébként decemberben másféle italok is kelendőek, kifejezetten sokan veszik a máklikőrt, mely a karácsony illatát és ízeit juttathatja eszünkbe.

Év végén a málnás pálinkát is sokan keresik – mutatja Kása Krisztina, az egyik szolnoki italbolt munkatársa
Fotós: Köllő Judit

 

Eljárás indult, mert nem virsli volt a virsli

Az év végi bevásárlói rohamra egyébként nemcsak a boltokban, hanem az illetékes hatóságoknál is készülnek. A téli ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelten vizsgálta az újévhez kötődő termékeket, így az alkoholos italokat, valamint a virsliket is. Előbbi termékkörből pezsgőket, gyöngyözőborokat, forralt bor alapanyagokat, keserűlikőröket és pálinkákat ellenőriztek laboratóriumban és érzékszervi bírálattal, melyek során mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A virsliket laboratóriumban, azok forgalmazási körülményeit pedig logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih.

A hatóság honlapján közölte, ezek során a raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök. Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást indítottak, mert a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, melyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában