Jászkunság

2023.01.12. 20:00

Főként a tisztelgés jegyében telnek a hétvége programjai

Filmbemutató, nyílt óra, táncház, és a doni katasztrófa áldozatainak emléke előtti tisztelgés – vegyes programokat kínál a soron következő hétvége vármegyénkben.

Molnár-Révész Erika

Idén is megemlékeznek a doni katasztrófa során elhunytakról Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Péntek:

Filmbemutatóra várja a közönséget pénteken a szolnoki TiszaPart Mozi. A Szolnok Televízió produkciója, a Homoródalmás - vadalmák, csőszök és barlangok című film Skultéty József és Skultéty Zsombor első közös filmje. A vetítés este hat órától a mozi A” termében kezdődik. Az alkotás egy székelyföldi kisközségről, az ott élőkről, a Csőszök Napjáról és az Almási-barlangról szól, és a Székelyföldön élők mindennapjait mutatja be.

Nyílt órát tart szintén délután hat órától a Fiatalok Alkotói Közössége (FALKA) Abonyban. A rendezvénynek az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely ad otthont azzal a céllal, hogy a 14 és 20 év közötti fiatalok kipróbálhassák magukat előadói területen. A FALKA elnevezésű közösség célja, hogy bevonzza a hasonló érdeklődésű tinédzsereket, akik szívesen játszanának a társaság által előadott darabokban.

Szombat:

Autista gyermekeket nevelő családoknak “Érted? Érted!” elnevezésű programsorozatot szervez Szolnokon a Liget Úti EGYMI. Az első rendezvény délelőtt tíz órától kezdődik a Hild Viktor Könyvtárban. Az eseményen a szülőknek lehetősége nyílik kötetlen beszélgetésekre és előadások meghallgatására, mely időtartamra gyermekfelügyeletet biztosítanak a szervezők.

Farsangi táncházba várja az érdeklődőket a Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesület. A rendezvényt a Szent Imre Művelődési Házban, más néven a Cserkészházban tartják szombat délután. A 4 órától kezdődő programokat a Zengő Bongó Meseszínház: Mi van a ládikóban című produkciója nyitja, majd öt órától Makra András vezeti be a legapróbbakat a néptánc világába, a Sodrás Népzenei Együttes segítségével. Hat órától tánccal, énektanítással és egyéb meglepetésekkel várják a nagyobbakat, a talpalávalót Bódi Luca és zenekara biztosítja. A rendezvényen tombolát és kézműveskedési lehetőséget is kínálnak majd. A belépő ötszáz forint.

Emléktúrát tart a doni katasztrófa áldozatainak emlékére a 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj, a rákóczifalvai önkormányzat és a Varsány Közösségi Ház. A szervezők a Szolnok–Rákóczifalva–Rákócziújfalu–Szolnok, 30 kilométeres távra várja az emlékezőket és a túrázókat. Gyülekezés szombaton 7.30-tól az Eötvös téri első világháborús obeliszknél lesz, az indulást 8 órakor tervezik. A menethez Rákóczifalván és Rákócziújfaluban is lehet csatlakozni, ezeken a helyszíneken koszorúzásokat is tartanak.

Vasárnap:

Ugyancsak a doni katasztrófa áldozatainak emléke előtt tiszteleg az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete. Második alkalommal szervezik meg a Kiss Antal őrnagyról, a szervezet egykori elnökéről elnevezett emléktúrát, ahol 9,5, 15, valamint 22 kilométeres távot lehet teljesíteni. A jelentkezőket az indulás előtt  regisztrációra várják kilenc órakor a szandaszőlősi Kiss József 86. Helikopterdandár IMO-bejáratánál.

Rákóczifalván szintén reggel kilenc órai kezdettel mondanak szentmisét a római katolikus templomban. A misén hálát adnak az elmúlt évben elért eredményekért és köszönetet mondanak azoknak, akik hozzájárultak a település fejlődéséhez. Megemlékeznek a templom felújításáról is. Az esemény érdekessége, hogy a mise Kómár István atya közösségi oldalán élőben is követhető lesz.

Karcagon is megemlékeznek a doni katasztrófa hőseiről, délelőtt tíz órától a II. világháború áldozatai előtt is tisztelegnek a Református Nagytemplomban. Az igehirdetést és a megemlékezést követően mécseseket gyújtanak a résztvevők a Kun Pieta emlékműnél.

Minden nap, így hétvégén is délelőtt tizenegy órától kezdődnek a pingvinséták a Jászberényi Állatkertben, ahol bárki részt vehet a kellemes túrán egy egész pingvincsapat társaságában. Mindeközben sok érdekes információt oszt meg a résztvevőkkel a pingvinek mindennapjairól, különös szokásaikról és gondozásuk kulisszatitkairól a madarak ápolója. A különleges séta a szurikáták kifutója mellől indul, a programra előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában