Ellenőrzés

2023.01.18. 13:55

Hűtés nélkül árulták a tejtermékeket a Jászkunságban, több tucatot vontak ki a forgalomból

A téli szezonális ellenőrzés során a higiéniai szabályok betartását is figyelték a szakemberek, akik több száz terméket vizsgáltak meg.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Közel száz helyszínen vizsgálódtak a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának munkatársai a téli szezonális ellenőrzés keretében. Az év utolsó hónapjában zajló akció során a higiéniai szabályok betartását és az élelmiszerek nyomon-követhetőségét figyelték kiemelten a szakemberek. 

– Vizsgálták a hús és húskészítmények előállítását, a nem előre csomagolt húsok forgalmazását, az édesipari termékek előállítását, a szaloncukor forgalmazását, a piaci élelmiszer-forgalmazást és az élőhal árusítást is. Emellett a karácsonyi ünnepi vásárokra, rendezvényekre kitelepült vendéglátósokat is ellenőrizték – közölték a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei. Amint megtudtuk: vármegyénkben december 5. és 18. között összesen kilencvenöt helyszínen 297 élelmiszertétel ellenőrzése történt meg. 

Összesen hét esetben indult hatósági eljárás, hatvannyolc élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, három esetben szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési vagy élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot és ez további öt esetben várható az eljárás folyamán

– részletezték az adatokat.

A tapasztalatok alapján jellemző hiba volt, hogy a kereskedelmi egységekben lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket forgalmaztak, a piacokon jelöletlen, megfelelő dokumentációval nem rendelkező, nyomonkövethetetlen élelmiszereket árultak. Piaci ellenőrzés során előfordult, hogy az ellenőrök olyan helyet találtak, ahol a tejet és tejterméket hűtés nélküli forgalmazták, engedély nélküli tehéntejből készült tejterméket állítottak elő, illetve otthoni, házi vágásból származó húskészítmény árusítottak. 

Egy vállalkozó pedig engedély nélküli, nagyüzemi savanyúság-előállító tevékenységet folytatott, ezért az ellenőrzés során fellelt élelmiszert a hatóság zár alá vette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában