Jászkunság

2023.01.22. 07:40

Jóból is megárt a sok, legyünk óvatosak a vitaminokkal is!

Télen kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, mint kellene, szükség van a vitamin pótlásra.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A téli időszakban jóval kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, ráadásul sokak számára nem elérhető a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás. A szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat ezért sokszor különféle készítmények segítségével pótoljuk. Egyszerűbb ugyanis „bekapni” egy tablettát – gondolhatjuk. 

A reklámok ráadásul ömlenek a médiából, jobbnál jobb tablettákat, vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított élelmiszereket ajánlanak a fogyasztóknak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szervezete felhívja a figyelmet, hogy legyünk nagyon figyelmesek e téren is.

– Az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok esetében azok túlzott fogyasztása akár ártalmas is lehet. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy valaki akár az ezekkel dúsított élelmiszerből fogyaszt túl sokat. Ezek a vitaminok nem ürülnek ki a szervezetből, hanem felhalmozódnak és egy ponton túl különféle panaszokat okoznak – írja a szervezet. 

Javasolt tehát az étrend-kiegészítők fogyasztása előtt is orvossal konzultálni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában