Árvízvédelem

2023.01.20. 17:25

Már másodfokú a készültség a Zagyván, emelkedik a vízszint a Tarnán is

Gondokat okoz hirtelen lezúduló eső a Zagyván és a Tarnán, belvíz is fenyeget.

Munkatársainktól

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tarnán is

Fotó: Pesti József

Egy nap alatt alatt első fokúról másodfokúra emelkedett az árvízvédelmi készültség a Zagyán. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság január 20-án reggel 6 órakor emelte a következő fokozatba a készültséget a folyón Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápió bal partján a torkolattól Tápiógyörgyéig.

Ahogy arról Laczi Zoltán sajtóreferens hírportálunkat tájékoztatta, az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki.

– A Bodrog vízgyűjtőjén a sokéves havi csapadék 141, a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén pedig 218 százaléka hullott le január 18-ig. A Felső-Tisza vízgyűjtője szintén jelentős csapadékterhelést, 24 millimétert kapott az elmúlt napokban. A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén szerdáig további jelentős, területi átlagban több mint 21 milliméteres csapadékot jelentettek, így itt már sokéves területi csapadék 254 százaléka esett le. Az elmúlt huszonnégy órában a Tisza vízgyűjtőjén további jelentős csapadékot azonban nem regisztráltak – részletezte az igazgatóság sajtóreferense.

A vízszint emelkedése miatt az illetékes vízügyi igazgatóságok a Tarna jászsági szakaszain is árvízvédelmi készültséget rendeltek el – tájékoztatta a lakosságot Jászjákóhalma hivatalos közösségi oldalán. A Tarnán harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. 

Nem csak a folyók emelkedő vízszintje, hanem a belvíz is gondokat okoz a térségben.

– A nagyobb esőzések, a talajvíz szintjének emelkedése,  telítettsége miatt a község mélyebben fekvő részein belvízi elöntések várhatóak – közölték.

Arra kérik a lakosokat, hogy ingatlanjaik előtt engedjék le a csapadékvizet a vízelvezető és a szikkasztó árkokba. Mint írták, sokan betömik, megszüntetik a vízelvezetésre készült árkokat, így az esővíz az úton folyik, balesetveszélyes helyzetet okozva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában