Galériával

2023.02.28. 13:30

A környezetvédő nyugdíjasok nyerték a jászladányi kolbásztöltő versenyt

Jubileumot ünnepelt idén a népszerű közösségi rendezvény.

Illés Anita

Hagyományőrző disznóvágást rendeztek Jászladányon

Fotó: Pesti József

Jókedvből és finom falatokból sem volt hiány vasárnap, a jubileumi Hagyományőrző Disznóvágáson, Jászladányon. A régi idők disznótorosait idéző közösségi eseményt immár tizedik alkalommal rendezték meg a Jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola udvarán. A korán kelőket torokszaggató jászsági fogópálinkával kínálták, majd a böllér és segítői közös erővel teperték le a 203 kilós disznót. Feldolgozásához további energiára volt szükség, ezért a nap folyamán többször előkerült a szorgos munkára serkentő nemes nedű, ami természetesen a hangulatot is fokozta. 

Bertalanné Drávucz Katalin polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy idén is a hagyományok és a közösségi élmény jegyében rendezték meg a disznóvágást, melyre a nagyközség testvértelepüléseit is meghívták. Oromhegyes, Szilas és Csíkrákos vendégei örömmel vettek részt az eseményen. A szokásoknak megfelelően reggelire sült vér és sült hús, délben pedig üstben készült toros káposzta, sült hurka és kolbász került az asztalra. A helyi asszonyok által sütött lekváros fánk sem maradt el, az ízletes finomság az utolsó darabig elfogyott. Vidám, mulatós élőzene kísérte a programot, sokan táncra perdültek. 

Pócs János országgyűlési képviselő is ellátogatott a rendezvényre, s pálinkával kínálta a disznó feldolgozásában segítkezőket. Kolbásztöltő versenyt is hirdettek, melyen ezúttal tizennégy csapat mérte össze gasztronómiai tudását. A nevezési díj ellenében a szervezők 5 kilogramm darált sertéshúst biztosítottak a versenyzőknek. Általában a klasszikus recept alapján gyúrták össze és fűszerezték a töltenivalót. A zsűrinek bizony idén sem volt könnyű dolga, csak hosszas ízlelgetés után sikerült kiválasztani a legjobb kolbászokat. Első helyezést ért el és ezzel megnyerte az újévi kismalacot a Környezetvédő Nyugdíjas Klub csapata. Második helyen a polgárőrség kolbásztöltői végeztek, míg a harmadik az Újratöltve 7 elnevezésű gárda lett. A különdíjat Oromhegyes és a Kitekeredők csapata érdemelte ki.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában