Költségvetés

2023.02.15. 14:07

A nehézségek ellenére is valóra váltanák terveiket Martfűn - videóval!

Az önkormányzat 2023-as költségvetésének alakulásáról, az elszabaduló energiaárak kigazdálkodásának lehetőségeiről és az idei évre tervezett önkormányzati beruházásokról beszélt a város honlapján közzétett videóban dr. Papp Antal, Martfű polgármestere.

P. Pusztai Nóra

Dr. Papp Antal

Forrás: Martfu.hu

– A költségvetésünk érdekesen alakul, nehéz évre számítunk – mondta. – Jelenleg a martfűi önkormányzatnál sem lehet úgy költségvetést készíteni, hogy a működés bevételei és kiadásai egyensúlyban legyenek drasztikus beavatkozások nélkül. Ennek egyik oka, hogy feladatfinanszírozásra összességében ebben az évben 522 millió forintot kap a városunk, ami a bért sem fedezi, pedig mindenféle más dologi kiadásra is jutnia kellene – fogalmazott.

A költségvetésbe jelenleg 700 millió forint iparűzési adót terveztek be, ennek majdnem felét elvonja az állam. A dologi kiadások várhatóan meghaladják a 670 millió forintot, a rezsi magában is több mint 200 millió forint.

– Az idei költségvetésünk olyan 3,3 milliárddal indul, és ez a szám még feljebb megy, hiszen újabb nyertes pályázataink esetében köthetünk hamarosan szerződést. Az ipari parkhoz vezető, a külterületi, volt hulladéklerakó mögötti út kiépítésére 500 millió forint forrást kapunk. A belterületi utakra a Kövér majorban, ami szintén az ipari részhez kapcsolódik, további 250 millió forint támogatás érkezik. A mentőállomás bővítésére szintén sikerrel pályáztunk, közel 100 millió forint értékben – sorolta. Hozzátette: bíznak benne, hogy ezeket valóban finanszírozni is tudják majd.

A város vezetője kitért a beruházásokra is.

– Korábban sikeresen pályáztunk a Kossuth úti óvoda felújítására, ami várhatóan tavasszal megkezdődik. Az erre a célra nyert 67 millió forint pályázati összegből korszerűsítenék az óvoda volt pártház épületét, illetve a másik épületrészt – utalt a következő munkálatokra.

Már végzik viszont a fűtéskorszerűsítést a Kossuth úti nyugdíjasklubnál, ahol 25 millió forintot nyertek energetikai felújításra, illetve önerőből hasonló értékben a tetőszerkezetet és a homlokzatot is megújítják.

– Közbeszerzés alatt van a Temető úttól Zsófiáig vezető kerékpárút. Az Élhető település program keretében belterületi csapadékvíz elvezető árkok is megújulnak. A kiviteli tervek elkészültek, legkésőbb tavasszal el tudjuk indítani ezeket a fontos beruházásokat is – emelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában