Galériával

2023.02.28. 11:25

Először láthatjuk a tiszaörsi mester műhelyének mélyén készülő csodagépet

Tizenegy éve már, hogy nem köszönt be a tavasz új fajárgány nélkül a tiszaörsi ezermester, Puskás István kis műhelyében. Hamarosan egy újabb kétkerekű gurulhat ki onnan, melyen tavaly november óta dolgozik.

Ujvári László

Puskás István ottjártunkkor hírportálunknak is megmutatta a hónapok óta készülő fachoppert

Fotó: Újvári László

Kisbusz, traktor, kerékpár, oldalkocsis motor, autó, chopper és dragster. Mind elkészíthető fából, ezt bizonyítja a hétköznapokban gépkezelőként dolgozó, de hétvégente igazi favirtuózként tevékenykedő Puskás István. 

Egy biciklivel kezdődött minden, az volt az első 

– emlékezett vissza a kezdetekre Puskás István. 

A famotorosként vagy fatraktorosként elhíresült mesternél szóba sem jöhet, hogy olyan járgányokat készítsen, amelyek nem működnek. Persze, ami dísznek készül, az más. 

– Maradt hátul egy kis tűzifa, abból készítettem nemrég azt a díszmotort, ami a kerítésen látható – mutatta büszkén a Táncsics úti porta egyik dekorációját. A Bem József útról érkezőket éppen az említett díszmotor látványa fogadja, valamint a homlokzatot ékesítő kerékpár. 

– Kimaradt anyagokból készült mindkettő – folytatta az ezermester. Sokan le is fotózták, amikor elkészült, hiszen az arra járók is meglepődtek az újításon. 

November óta dolgozik az idei évre szánt főattrakción, egy új chopperen. Elmondása szerint mindössze egy hétre való munka után teljes értékű lenne az alkotás, de a főállása mellett csak hétvégente akad ideje, hogy foglalkozzon vele, így hetekig tart még, mire teljesen elkészül vele. 

– Hét lóerős, kínai gyártmányú motor fogja mozgatni, ami az egész járgány lelke. Alaposan át kell még nézni, hogy minden rendben legyen a vázszerkezeten, majd jöhet a lakkozás. Ehhez azonban tartósan jó időre van szükség – magyarázta Puskás István. 

Ottjártunkkor betekinthettünk a kulisszák mögé, a chopper egy bakon várja az utolsó simításokat. Puskás István büszkén vezetett körbe a műhelyét szinte teljesen elfoglaló famotor körül, amely a részletességével és méreteivel valóban ámulatba ejtő. A kis épület előtt látható a tavalyi év slágerjárgánya is, az a kis Ikarus busz. Népszerűsége azóta is töretlen, legutóbb karácsonykor került egyet vele Tiszaörsön, ismerősei bátorították, hogy hozza ki és mutassa meg ismét. 

Az elmúlt hónapok, a 2022-es esztendő nem telt unalmasan, hiszen munkahelyet váltott. Gépkezelőként dolgozik, mint eddig, ráadásul ugyanúgy Budapesten, csak a munkáltató más. Szerencsére a beosztás is maradt: hétköznap Budapest, hétvégén Tiszaörs. Így minden héten akad egy-két nap vagy pár óra, hogy csinosítsa, alakítsa az aktuális fajárgányt. 

Részemről ez unaloműzés. Nem nekem való a kanapén üldögélés vagy a tévénézés. Sokkal jobb tenni-venni, aktívan élni 

– foglalta össze véleményét a férfi. 

Ezt bizonyítja az elmúlt tizenegy esztendő körülbelül húsz alkotása. Puskás István egyébként már egy újításon is töri a fejét. Bár sok faanyagra van hozzá szükség, és nehéz feladat már a tervezése is, de sokat ötletel egy lánctalpas munkagép elkészítésén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában