Szőlőföldek

2023.02.17. 06:55

Folyamatosan gondozzák a tőkéket a Tiszazugban

A szokottnál korábban metszették meg a szőlőt a tiszazugi gazdák, a tapasztalt mínuszok nem ártanak a vesszőnek.

P. P. N.

Tálas László hegybíró szerint érdemes kerülni az agancsos metszéseket

Fotó: Mészáros János

Az enyhe januári időben a szőlőföldek hatvan százalékát már megmetszették a gazdák. Egyébként ezeket a munkákat februárra időzítik.

Az alapvető koncepció az, hogy mindig a termőfelületen termeljük, ezért kerüljük az agancsos metszéseket. A szőlőnél is érvényesülnek a fizika törvényei, minél egyenesebb a vessző, annál jobban áramlik a tápanyag  

– magyarázta Tálas László, a Tiszazugi Hegyközségek hegybírója, majd maga is metszőollót ragadott, hogy megmutassa a gyakorlatban, miről is beszélt. 

– A növény megterhelése másik kérdés. Akik eladásra szánják a gyümölcsöt, nekik az a lényeg, hogy minél több fürt legyen, míg, aki minőségi bort készít, ott nem annyira a mennyiség számít – emelte ki.

Bizonyos fajták fagyérzékenyebbek, de a metszett szőlőnek nem ártanak az elmúlt hetekben tapasztalt mínuszok.

– Volt egy-két fagy élmény, ami nem hiányzott. Utoljára 2003-ra emlékszem olyanra, ami vitte is, amit nem kellett volna. 1984-85 telén mínusz huszonöt fokok voltak, az letakarított mindent, ami a föld felett volt – emlékezett vissza. Hozzátette: ha most történne ilyen, úgy véli a szőlőtermesztők fele nem kezdené újra a földek művelését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában