Jászboldogháza

2023.02.23. 06:55

Mindennap megélik a csodát a világ zajától távoli, önellátó családi gazdaságukban

Jászboldogháza mellett egy romos állapotú, elhagyatott tanyán valósította meg álmait Hegyesi József. A fiatal környezetgazdálkodási agrármérnök kitartó munkával agroökológiai szemléletű önellátó családi gazdaságot hozott létre, amit feleségével működtetnek. Visszatértek a természetközeli életmódhoz. Céljuk, hogy tapasztalataik megosztásával és környezeti neveléssel másokat is segítsenek ebben a folyamatban.

Illés Anita

Hegyesi József környezetgazdálkodási agrármérnök álma vált valóra a különleges birtokon

Fotó: Pesti József

Földút vezet a takaros tanyához, ahol a természettel harmóniában él Hegyesi József és családja. A ház őrzői, egy fehér bozontos komondor és egy apróbb termetű, keverék kutya barátságosan szaladt elénk, amikor megérkeztünk a birtokra. József felesége, Erika a februári napsütésben babakocsival sétálni vitte kislányukat, a húsz hónapos Lucát, ezalatt a családfő körbevezetett a portán és közben életútjáról, álmairól mesélt. Környezetgazdálkodási agrármérnökként végzett a gödöllői egyetemen, emellett angol szakfordító és méhész is. Tizenegy éve őstermelőként gazdálkodik Jászboldogháza közelében.  

– Minden az egyetemen kezdődött annak felismerésével, hogy a jelen kor embere túlságosan eltávolodott a természettől és nem tud vele összhangban, harmóniában élni. A mai kor globális környezeti problémáira az egyik megoldás, ha visszatérünk a természetközeli életmódhoz. Ennek fontos eleme a természet tisztelete, az önellátás, a kisközösségek és emberi kapcsolatok erősítése – kezdte József, aki az egyetem után kereste a saját útját, hogyan építhet ki vegyszermentes, önellátó családi gazdaságot. 

Két év tapasztalatszerzéssel, felkészüléssel és tervezéssel telt. Hosszas keresgélés, országjárás után végül Jászboldogháza mellett talált egy romos tanyát, amit újjáépített és ezzel sikerült megmenteni a végső pusztulástól. Körülötte nagy területen, monokultúrás, vegyszeres, nagyüzemi gazdálkodás folyt.  

– 2012-ben, első feleségemmel költöztem a birtokra, és elkezdődött az intenzív gazdaságépítés időszaka, ami rengeteg küzdelemmel járt. Minden megtakarított pénzünket a gazdaságba fektettük, valamint sikerült ehhez pályázati forrást is nyerni. Több területen dolgoztam akkoriban, a munka mellett pedig minden szabadidőmet a birtokra fordítottam. A munkahelyeimet fokozatosan építettem le az évek során, ma már teljes állásban szabad gazdálkodást folytatok. Kitartó munkával agroökológiai szemléletű önellátó gazdaságot hoztunk létre – beszélt a hosszú, kihívásokkal teli útról.  

Időközben elvált, majd évekkel később talált rá második feleségére, Erikára, akivel együtt szövik tovább álmaikat. Fontosnak tartják a példamutatást és mások segítését tapasztalataik átadásával. Mint megtudtuk, céljuk a genetikai erőforrások és a régi tudás megőrzése, valamint átadása környezeti neveléssel. 

A permakultúra elvei szerint vegyesgazdálkodást folytatnak. Elsősorban önellátásra termelnek, a hagyományos paraszti tudást ötvözik a modern környezettudatos megoldásokkal. Csak őshonos állatokat tartanak, melyek Gödöllőről, a Haszonállat- és Génmegőrzési Központból származnak. Mintegy kétszáznegyven darab tájfajta gyümölcsfát gondoznak és több mint százötven tájfajta zöldséget termesztenek. 

A területen növényvédőszert, vegyszert és műtrágyát sem használnak. A megtermelt javakat feldolgozzák, többek között lekvárt, befőttet, szörpöket, zöldségkrémeket, aszalt gyümölcsöket készítenek. A Magház Egyesülettel együttműködve környezeti nevelési oktatóközpontot alakítanak ki a gazdaság egyik épületében. 

Három évvel ezelőtt indítottuk el a jászboldogházi általános iskolás gyerekeknek a Nevelj saját tájfajta paradicsomot! elnevezésű programot. Ennek keretében tájfajta paradicsompalántákat osztunk ki azoknak az iskolásoknak, akik kérnek. Az a feladatuk, hogy ültessék el és gondozzák a növényeket, a fejlődésükről pedig fotókat készítenek

 – avatott be a kezdeményezésbe Hegyesi József.  

Magbörzére várják a lakosokat  

A Magház Egyesülettel közösen február 25-én immár második alkalommal szervezik meg a magbörzét Jászboldogházán. 

– Szeretnénk létrehozni a település növényfajta-gyűjteményét annak érdekében, hogy az elődeink által gondozott, jól bevált kiskerti növényfajtákat az utódaink is termeszthessék. A gyűjtemény növényeiből fogott magokhoz minden jászboldogházi lakos ingyenesen juthat hozzá a magbörzén. Ezek az értékes helyi genetikai erőforrások csak akkor maradnak fenn a jövőben, ha a termesztésen keresztül megőrizzük őket a kertjeinkben – mondta a szakember. 

A magbörze 10 órakor kezdődik a művelődési házban, ahol a szakmai előadások sorában a gyűjtemény mellett szó lesz a hazai és távoli tájfajtákról, valamint bemutatkozik a tápiószelei génbank is. Az előadásokat kötetlen magcserebere követi. Fontos tudnivaló, hogy árusítás nem engedélyezett. A magbörze lényege az, hogy magmintákat kaphassanak az érdeklődők ingyen, esetleg cserébe más magokért, amelyeket majd felszaporíthatnak maguknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában