Galériával

2023.02.24. 14:20

Országosan is egyedülálló program fedezi Szolnok energiaszükségletének egy részét

Energiaközösséget hoztak létre tavaly Szolnokon. A példaértékű projektben az E.ON Hungária Csoport és az önkormányzat közösen ötletelt és dolgozott. A telepített napelemeknek köszönhetően fenntartható módon fedezik a város energiaszükségletének egy részét, de a rendszer hozzájárul a település klímacéljainak mielőbbi eléréséhez is.

P. Pusztai Nóra

Képünkön balról jobbra: Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és dr. Berkó Attila főispán a pénteki eseményen

Fotó: Nagy Balázs

Országosan is egyedülálló a SZIVEM projekt, melynek zárórendezvényét pénteken tartották a szolnoki városháza Hubay Ferenc dísztermében.

Már a megnevezés is találó, összességében igazán példaértékű a beruházás. Az ország első energiaközösségét alakították ki Szolnokon, ami az optimalizált felhasználással, lokálisan ad megoldást a felmerülő problémákra – emelte ki ünnepi beszédében Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Az E.ON a szolnoki önkormányzat tulajdonában lévő épületek, köztük óvodák, orvosi rendelő, bölcsőde és lakóházak tetején helyezett üzembe napelemes, háztartási méretű kiserőműveket, ezzel is segítve a még biztonságosabb és megfizethető energiaellátást. Emellett több intézményben energiahatékonysági fejlesztéseket és kazáncserét hajtott végre, valamint elektromosautó-töltőket telepített.

Több olyan megoldást alkalmaztunk együtt, amire eddig nem volt példa. A projekt alig egy év alatt valósult meg 

– mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese. 

Hozzátette: a vármegyeszékhellyel értékeik és céljuk is közös: zöldebb, fenntarthatóbb életet szeretnének biztosítani.

– Az innováció kiterjeszthető a térségben, de akár más városokban is lehetre erre a jól működő modellre építeni – fogalmazott.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen hangsúlyozta: 1,2 milliárd forintból jelölték ki a jövő útját Szolnokon. A fókuszban a fenntartható energiamegtakarítás áll, melyre a vármegyeszékhelyen már akkor gondoltak, amikor messze voltunk az ellátási nehézségektől.

A SZIVEM egy jól hasznosuló befektetés, helyi szinten az ésszerű gazdálkodásra biztosít lehetőséget. A közösségek közötti partnerség a versenyhelyzetben talán még fontosabb

 – magyarázta.

Szalay Ferenc polgármester beszédében elmondta, bár a naperőmű segíti az energiaellátást, a fejlesztések nem állnak meg. Nemrégiben a geotermikus energia hasznosításáról egyeztettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában