Galériával

2023.02.18. 11:25

Új látogatóközpontot terveznek a Tisza-tó partjára, bemutatták a látványterveket

A projekt keretében újjáépítenék az egykori Árpád-kori kis templomot is.

Ujvári László

Tóth Péter látványtervekkel illusztrálta az Örvény-morotva partjára, az Árpád-kori templom köré tervezett létesítményt

Fotó: Ujvári László

Február 17-én a Tisza Balneum Hotel konferenciatermében tartották meg a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ünnepi rendezvényét, ahol egy új látogatóközpont terveit mutatták be.

A megjelenteket F. Kovács Sándor és dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselők köszöntötték, majd Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere méltatta az ötletgazda halgazdálkodási társaság munkáját és kezdeményezését. Az előadások sorát dr. Fazekas Sándor egykori földművelésügyi miniszter nyitotta, aki a nagy 1862-63-as aszályról beszélt, de kitért a rendkívül száraz tavalyi hónapokra is. 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Lovas Attila a Tisza-tónak az aszály elleni védekezésben betöltött szerepét mutatta be. Hegedűs Gábor, a szervező Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója a társaság munkájáról szólt, valamint a horgászturizmus eredményeit részletezte. Ezután dr. Mester Edit régész, a Kiss Pál Múzeum igazgatója szemléltette a látogatóközpont projektjéhez szorosan kapcsolódó örvényi templomdombon zajló régészeti ásatást.

Az előadók sorát a tervező csapat vezető építésze, a Tiszárium felelős tervezője zárta. Tóth Péter látványtervekkel illusztrálta az Örvény-morotva partjára, az Árpád-kori templom köré tervezett létesítményt. 

Elmondása szerint, elsődleges céljuk az volt, hogy a természeti környezetbe illő épületegyüttest tervezzenek, amely a térség hagyományain és értékein alapszik. 

A projekt keretében újjáépítenék az egykori Árpád-kori kis templomot, a fogadóépület és a látogatóközpont főépületén kívül a gátoldalban szabadtéri színpad és egy, az Örvényi-morotván átívelő híd épülne, amelyen át megközelíthető lenne a szőke folyó.

A jelenlévők támogatásukról biztosították az ötletgazdát, és elhangzott, hogy mindent megtesznek a tervek megvalósulása érdekében. Mint F. Kovács Sándor fogalmazott: „az elképzelés új szintre emelné a térséget, a turizmus, az oktatás, a kultúra és a tudományos kutatások területén”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában