Mesehősök

2023.03.05. 09:00

Alkotásaival csal mosolyt a gyermekek arcára a szolnoki Csesznik Zoltánné

Ismét különleges alkotásokkal népesült be a Szandaszőlősi Művelődési Ház aulája. Az intézménybe lépve ezúttal közismert mesefigurák egész sora fogadja a betérő látogatókat. A nem mindennapi alkotások a szandaszőlősi Csesznik Zoltánné munkái.

H. G.

Csesznik Zoltánné népszerű mesefigurákat is megmintázott

Fotó: Hartai Gergely

– Édesanyámtól tanultam meg horgolni, annak idején csipketerítőkkel kezdtem ezt a hobbit. Idővel aztán többféle kézimunkát kipróbáltam, például a foltvarrást is. Az amigurumi technikában viszont az internet indított el, nagyon megtetszettek az ott fellelhető darabok. Sokat jelentett, hogy amikor nyugdíjba vonultam, több szabadidőm lett, amit szerettem volna hasznosan eltölteni – kezdte mondandóját a figurák megálmodója.

Miután arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban számos híres rajzfilmhőst mintázott meg, többek között Micimackót, Fülest, de a Bing-mesékből jól ismert Flop alakja is a repertoárt gazdagítja.

A különféle figurákat sokszor a gyerekek kérik tőlem. Előfordult, hogy óvodások, iskolások jöttek hozzám azzal, hogy „Icu néni csinálj nekem ilyet!” Én ekkor a világhálón tájékozódom, hogy miről is van szó, majd addig dolgozom a darabon, amíg nem sikerül hűen megjeleníteni azt – konstatálta a hölgy, akinek kezei között hamarosan újabb gyermekjátékok kelhetnek életre. Ugyanis mint mondja, ezekben a napokban a húsvét közelsége ad neki ihletet: jelenleg nyúl, bárány és tojásformákon gondolkodik. És persze továbbra is igyekszik eleget tenni unokái kéréseinek.

– Bármi is a vágyuk, állok elébe! Úgy gondolom, természetes, hogy egy nagyszülő mindig adni akar az unokáinak. Én a saját kezem munkáját szeretném nekik adni – folytatta.

– A darabjaim nem úgy készülnek, hogy reggel nekiülök és estig meg sem állok, mivel napközben az otthoni teendőket is el kell látni. Egy-egy nagyobb kézimunka elkészítése általában két napot vesz igénybe. Az eddigiek során azt tapasztaltam, hogy mindenkinek más a kedvence. A fiúk például a sárkányokért rajonganak, azt se bánják, ha egy kicsit ijesztő a figura – mosolyodott el búcsúzóul Csesznik Zoltánné. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában