Veszélyhelyzetek

2023.03.06. 06:55

Az utolsó pillanatban rántotta vissza az autó elé lépő gyermekét a szolnoki édesanya

Néhány hete látott napvilágot a hír, miszerint új kötelező tantárgy jöhet a következő tanévben az iskolákban. Ennek keretében a diákok a biztonságos közlekedés alapjait sajátíthatják majd el. A részletek még nem ismertek, de sajtóhírek szerint a Belügyminisztériumban már dolgoznak a tananyag összeállításán. A fiatalok közlekedési ismereteinek bővítésével talán elkerülhetőek lesznek a veszélyes helyzetek.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A szolnoki Hegedűs család nemrégiben az utcán sétált, a lányok csacsogva haladtak a szülők előtt, amikor a zebrához értek.

– A kisebbik gyermek belefeledkezett a mondandójába és hiába szóltam, utána kellett kapni, hogy megálljon a zebra előtt, ahová épp közeledett egy autó. Pedig olyan sokszor mondtam már el nekik, hogy mindig szét kell nézni – mesélte az édesanya, aki hírportálunknak elmondta, minden ilyen alkalommal újra megbeszélik a szabályokat, ezzel együtt is jó kezdeményezésnek tartják, hogy a közlekedésről az iskolában is halljanak a gyerekek.

Fontos, hogy az alapokat megfelelően elsajátítsák, akkor nagyobb biztonsággal engedném őket később egyedül útnak. És lehet, hogy jobban meghallgatják, ha rendőr vagy a pedagógus mondja el nekik a szabályokat

– vélekedett.

Az ugyancsak szolnoki Bartáék úgy gondolják nem az iskola, hanem a szülő dolga, hogy megtanítsák a gyerekeiket a helyes közlekedésre.

– Egész kicsi koruktól kezdve rollerezünk, biciklizünk a csemetéinkkel, ehhez elengedhetetlen, hogy ismerjék a szabályokat. Szerintem már az iskola előtt be kell gyakorolni azokat – fogalmazott Bartáné Kelemen Dóra.

Tiszaföldváron a polgárőrök és a könyvtár közel húsz éve közösen szervez hasonló témában programokat.

– Anyaként, könyvtárosként és polgárőrként is nagyon fontosnak tartom a biztonságos közlekedésre való nevelést, már egészen kicsi kortól – mondta Zsigri Márta polgárőr. – A Tiszaföldvár Városi Könyvtár és Gyermekkönyvtára, valamint a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület közösen 2004 óta tart a gyerekeknek közlekedésbiztonsági előadásokat, és kerékpáros közlekedési versenyeket a város általános iskolás tanulóinak. Mindenképpen fontos és adott esetben életmentő a közlekedés szabályainak biztonságos elsajátítása az életkornak megfelelően – hangsúlyozta a polgárőr.

A Szoljon.hu által megkérdezett szakemberek mind egyetértettek abban, hogy érdemes sokat foglalkozni ezzel a témával, hozzátéve, hogy a túlterheltség miatt azonban nem feltétlenül az iskola a megfelelő helyszín erre.

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága közösen dolgozik azon, hogy a 2023/2024-es tanévtől hangsúlyosabb szerepet kapjon az iskolai tantervben a közlekedési ismeretek oktatása.

Az eddigi információk szerint elképzelhető, hogy a diákoknak vizsgázniuk is kell majd ebből a tárgyból. A képzéshez szakmai programot, kerettantervet és módszertani anyagokat készít majd a szaktárca. Az elképzelések szerint a tanulmányi előmenetelt nem befolyásolja majd, ha a közlekedési ismeretekből nem sikerül valakinek levizsgázni. Legfeljebb azt eredményezheti, hogy az illető nem mehet például moped vezetői tanfolyamra, valamint más vezetői engedély megszerzését is akadályozhatja az alapképzettség hiánya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában