Galériával

2023.03.12. 15:25

Berekfürdő csapata nyerte az abádszalóki böllérfesztivált

A Jászkunság számos települése képviseltette magát főzőcsapatával, ki-ki a maga tájegységére és hagyományira jellemző módon igyekezett elkészíteni a hagyományos disznótoros ételeket.

Ujvári László

A programra látogatókat kézműves termékek kirakodó vására, illetve megannyi kóstolási lehetőség is várta

Fotó: Ujvári László

Március 11-én, szombaton tizenötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos Tiszator Böllérfesztivált. A szeles idő ellenére az abádszalóki Füzes Kemping megtelt élettel. Korán reggel, már hat órakor munkához láttak a főzőcsapatok, a fogópálinka után – annak rendje és módja szerint – a szúrás, majd a feldolgozás következett. Gyakorlott és összeszokott csapatok lévén gyorsan haladt a munka, egyes helyeken már reggel nyolc óra környékén lehetőség volt a kóstolásra.

Az egyre sokasodó vendégsereg előszeretettel látogatta a szépen berendezett portákat, még a kellemetlen erős szél sem vette el az emberek kedvét.

Dél környékén F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök és Balogh Gyula polgármester köszöntötte a látogatókat, jó szórakozást kívánva a nap hátralévő részére.

– Mindig jó érzés Abádszalókra látogatni, különösképpen a Tiszator Böllérfesztivál idején, mely nem véletlenül nyerte el 2018-ban a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye turisztikai értéke címet. A fesztivál évről évre bizonyítja, hogy nemcsak a térség, ha nem az egész Jászkunság legnépszerűbb programjai közé tartozik – méltatta köszöntőjében a XV. Tiszatort F. Kovács Sándor.

Napközben színpadi műsorok, kézműves termékek kirakodó vására, megannyi kóstolási lehetőség és nyárson történő malacsütés biztosított kikapcsolódási lehetőséget. A gólyalábasok és a vásári alakoskodók fokozták a hangulatot, népszerű volt az abádszalóki rekordnak számító, egyben sütött kétszázötven méteres kolbász. 

Igyekeztek a szervezők a gyermekes családoknak is a kedvében járni, a gyermekudvarban különféle programok és játékok várták őket.

A vármegye számos települése volt jelen a főzőcsapatával, ki-ki a maga tájegységére és hagyományira jellemző módon igyekezett elkészíteni a hagyományos disznótoros ételeket. A zsűri értékelése alapján, szoros küzdelemben végül Berekfürdő csapata futott be az első helyre. Ezzel párhuzamosan a legjobb pogácsákat és pálinkákat is szakemberekből álló zsűri értékelte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában