Hitélet

2023.03.24. 15:30

Búcsúi szentmisét tartottak a szolnoki Szent József templomban

A napokban tartották az Eötvös téri Szent József templom búcsúját, melynek nyitányában elhangzott: a templomot 1933-ban Szent József napján szentelték fel. Az ünnepi szentmise Lédeczi Dénes gondolataival kezdődött.

Hartai Gergely

Az esemény Lédeczi Dénes plébános gondolataival kezdődött

Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki plébános beszédében felidézte: úgy tekintünk Szent Józsefre, mint az egyház védőszentjére, egy olyan személyre, aki hűséges támasza volt Máriának és Jézusnak egyaránt.

Ezt követően Kómár István, a búcsúi esemény szónoka szólt a hívekhez. 

– Amikor a gyermek Jézus felnövekedett, mindvégig ott állt mellette nevelőapja. Terelgette lépteit, mindent megadott neki ahhoz, hogy a földön bölcsességben, szeretetben és jóságban fejlődjön – fogalmazott.

A rákóczifalvai plébános hozzátette: Jézus pontosan úgy nevelkedett, ahogyan mindannyiunk. Az élet alapvető dolgait neki is az alapoktól kellett megtanulnia. El kellett sajátítania, hogyan kell emberként helyesen élnie, viselkednie.

– Ahhoz, hogy Krisztus valóságos ember legyen, ahhoz arra volt szükség, hogy az emberi oldalát is segítse valaki. Megtanítsa őt járni, beszélni és mesterséget adjon a kezébe – taglalta ünnepi szavaiban a plébános.

Mint megtudhattuk, Jézus nevelőapjára a harmadik századtól emlékeznek, tisztelete ebből az időszakból származtatható. Kultuszának következő fontos állomása 1870. december nyolcadika, amikor is a katolikus egyház fővédőszentjévé nyilvánítják őt. Tisztelete ezután állandósult, március 19-ét IX. Piusz pápa főünneppé tette. XII. Piusz pápa 1955-ben a munkások védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában