Bulizók

2023.03.03. 06:55

Egyetlen év alatt közel száz csendháborítási esetben intézkedtek a rendőrök Szolnokon

Vasárnapi flexelés, estébe nyúló fűnyírás és hangos éjszakai mulatozás. Többnyire ezek zavarják meg térségünk utcáinak nyugalmát. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy komoly pénzbírságra számíthatnak azok, akik fittyet hánynak a közösségi együttélés alapvető normáira.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Jellemzően egy-két család veszi a fáradtságot, és jön be az önkormányzathoz, ha családi összejövetelt, például ballagási vagy születésnapi bulit szerveznek otthon. Azt szoktam nekik javasolni, hogy menjenek át a szomszédokhoz, és jelezzék, hogy bulit tartanak, így talán a környéken élők megértőbbek lesznek. Akkor szokott gond lenni, ha nem jelzik előre a szomszédnak az összejövetelt – mondta el tapasztalatait hírportálunknak Jászkisér polgármestere. Lukácsi György hozzátette: ha túl hangos a zene, akkor megesik, hogy a szomszédok kihívják a rendőrséget.

Az ezerhatszáz lelkes Tiszaroffon nem jellemző a csendháborítás. Vankóné Jekli Anikó polgármester arról számolt be, előfordult, hogy néhány szomszéd között konfliktus alakult ki egy-egy otthoni rendezvény miatt, ennek ellenére mindig sikerült megoldani a problémát.

– A községben nincs arra vonatkozó rendelet, ami azt szabályozza, hogy ki mikor tarthat otthoni rendezvényt. Szerencsére a legtöbben tiszteletben tartják az este tíz óra utáni hangoskodás tilalmát, így hozzánk sem érkezik panasz a lakosoktól – tette hozzá.

– Az abonyi önkormányzat sem szabályozza külön az otthoni ünnepségek, bulik megtartásával kapcsolatos protokollt – tudtuk meg a városháza sajtóreferensétől. Lőrinczy Veronika kiemelte, ennek ellenére van rendeletük a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokról. 

E szerint aki ilyesmit követ el, ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy természetes személyek esetében kétszázezer forintig, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek összesen kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatók.

Törtelen ellenben évek óta szigorú szabályok vonatkoznak az összejövetelek megtartására. Az önkormányzat korábbi rendelkezése szerint ugyanis, aki családi vagy egyéb magánrendezvényt olyan módon tart meg, hogy az a környezetében élők nyugalmát akár határérték feletti hanghatással, akár rendbontással megzavarja, az megsérti a közösségi együttélés normáit. A program megtartásához – annak időpontját megelőző legalább 15 nappal – kérelmet kell benyújtani a polgármesteri hivatalhoz. A beadványnak tartalmaznia kell az esemény időpontját, helyszínét, a várható létszámot, a rendezvény jellegét, a tervezett szórakoztató elemeket, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló ingatlannal határos ingatlanok tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozatát. Az engedélyezésről a jegyző határozattal dönt, a hiánytalan kérelem beérkezését követő három napon belül.

Jókora helyszíni bírságot is kiszabhatnak

A csendháborítás 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, vagy 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható – hívta fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Mári Ilona hírportálunk érdeklődésére elmondta, tavaly kollégái Szolnokon közel száz esetben, míg Jászberényben kevesebb, mint húsz alkalommal intézkedtek csendháborítás miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában