Személyi kultusz

2023.03.16. 11:00

Ma is számos intézmény viseli Cegléden Patkós Irma nevét

Máig óriási kultusz övezi Cegléden Patkós Irma nevét. A méltán elismert primadonna születésének 123. évfordulójáról a Kossuth Múzeum is megemlékezett.

Hartai Gergely

A kép Patkós Irma egyik ceglédi fellépését örökítette meg

Forrás: A Kossuth Múzeum gyűjteménye

1900. március 8-án született Patkós Irma színésznő. A városban nem csak film-és színpadi szerepei révén ismerték és tisztelték őt. Szeretetreméltó, szerény, határozott egyéniség volt. Küzdelmes élete ott fejeződött be, ahol elkezdődött: 96 éves korában a Hollós utcai szülőházában hunyt el. Sírja az Öregtemetőben található – idézte fel a neves helyi személyiség emlékét közösségi oldalán a Kossuth Múzeum.

A Pest vármegyei település kiállítóhelye arra is kitért, hogy Patkós Irma nevét ma is számos intézmény őrzi Cegléden. Így például a róla elnevezett művészeti iskola, a „George Pal” Filmszínház nagyterme, a Hollós utcai házban működő Fiatal Alkotók Műhelye és a Kossuth Múzeum kiállítása. Mindezeken felül a Kossuth Lajos Gimnáziumban G. Biró Lilla tanárnő kezdeményezésére életműve immár évek óta érettségi tétel.

A térség legnagyobb Patkós Irma-gyűjteményét a Kossuth Múzeum tudhatja magáénak. Zakar József, az intézmény igazgatója hírportálunk érdeklődésére elmondta, tárlatuk – mely az elmúlt években jelentősen megújult – a művésznő 95. születésnapja alkalmából, 1995-ben nyílt meg.

– A mustra egy időszaki kiállításnak indult, de a nagy népszerűsége miatt folyamatosan látogatható. Intézményünk őrzi a művésznő teljes hagyatékát, ami azt jelenti, hogy rendelkezünk a hozzá kapcsolódó legfontosabb anyaggal. Emellett lehetőséget biztosítunk arra, hogy kutathassák munkásságát az érdeklődők. Gyűjteményünkben elsősorban a szerepeihez kötődő dolgokat, okleveleit és kitüntetéseit őrizzük – hívta fel a figyelmet Zakar József.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Sándor Pál Sárika, drágám (1971) című filmje volt az első, amelyben főszerepet játszott. Ettől kezdve még jóval kilencven éves kora felett is forgatott. Utolsó éveiben egy, a Mindszenty József bíboros életéről szóló filmben is láthatta a közönség, melyben a bíboros édesanyját alakította.

Színházi füzeteken is viszontláthatjuk az ünnepelt színésznőt
Fotós: Hartai Gergely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában