Galériával

2023.03.02. 06:55

Megdöbbentő képek a szolnoki hidegháborús bunkerről, melynek egy bombázást is ki kellett volna bírnia – videóval

Mintha megállt volna az idő a szolnoki vasútállomásnál található egykori óvóhelyen. Abban a pillanatban, amikor egy esetleges atomháború rémképe hihetőbb volt, mint korábban bármikor. Az építményben porosodó berendezések egy nyomasztó időszak mementói.

Szoljon.hu

Kovács Antal az óvóhely minden tárgyáról beszélt

Fotó: Mészáros János

– Bajban lennénk, mert sok mindent kéne kipakolni – válaszolja Kovács Antal nyugállományú polgári védelmi alezredes arra a kérdésre, hogy mi történne, ha most szükség lenne az óvóhelyre. A hely most is teli van letűnt korok félelmetes eszközeivel, a szolnoki vasútállomás mellett található két és fél méteres falakkal határolt, ablaktalan épület ugyanis egy esetleges bombatámadás esetén nyújtott volna menedéket.

Az alezredes kérésünkre kalauzol végig bennünket az épületben. A bunkerben jelenleg a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig című állandó kiállítás a fő attrakció. Ahogy belépünk, azonnal szembe ötlött, hogy a létesítmény berendezése ma is visszaadja a letűnt korok hangulatát, és az atomháborútól való félelem is átjárja az egész létesítményt.

A légoltalmi óvóhelyen ma megtalálható emlékeket Kovács Antal kezdte el gyűjteni, később többen is csatlakoztak hozzá, és így a Kunszenten látható időszaki kiállítás állandóvá nőtte ki magát 2011-ben. Amikor már az eredeti helyük is szűknek bizonyult, átköltöztették a tárlatot Szolnokra, a jelenlegi helyére, meséli házigazdánk, miközben lépésről lépésre haladunk az 1960-as években épült bunkerben.

Talán a helyiségek, folyosók szűkössége miatt, talán az ott látható relikviák okozzák, de az biztos, ez nem egy vidám hely, állapítjuk meg.

Bármerre nézünk, vegyvédelmi szkafandereket, gázálarcokat látunk, nem csak felnőtt méretben. A bunker készítői arra is felkészültek, hogy egészen kicsi gyerekeket is elszállásolnak itt egy atomháború idején, ahol még egy csecsemők megóvására használatos „tartályt” is láthatunk. Szinte bármerre fordítjuk a fejünket, lépten nyomon a Készülj fel a védelemre! és a Védekezz! feliratok tárulnak a szemünk elé.

Aztán egyszer csak egy furcsa szerkezethez érkezünk, Kovács Antal a létesítmény óriási áramfejlesztőjét mutatja meg nekünk. Majd azokat a tartályokat is, melyekkel szükség esetén megszűrhették a levegőt, de kérésünkre még a kézi hajtású szirénát is megszólaltatja. Láthatunk régi telefonközpontot, lábbal hajtható levegőszűrőt, és egy dinamós vészvilágítás is a kiállítás része.

Az alezredes közben elmondja, miért volt már akkor is hasznos fémbe, műanyagba csomagolni az élelmiszereket, és megmutatja egy 12 éves tanuló igazolványát is, aki légoltalmi feladatokra volt beosztva.

Tablókat is látunk, melyeken többek között azt szemléltették, miként kell ellátni a különböző sérüléseket.

S hogy mindez a felszereltség vajon elegendő lett volna egy atomháború idején? Nos, a legjobb, ha erre a kérdésre sohasem kapunk választ.

A kiállítás bármikor megtekinthető

Az ingyenes tárlat nyitvatartása szerint kedden és szombaton 9-12 óra között várja az érdeklődőket, de előzetes telefonos egyeztetés után más időpontban is fogad látogatókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában