Beruházás

2023.03.09. 06:55

Nagy áldozatot hoztak a jánoshidai gazdák, hogy megmentsék a háromszázmilliós projektet

Hónapokig parkolópályán állt egy fontos projekt Jánoshidán. A Tótkéri út felújítására a helyi gazdák kérésére pályázott az önkormányzat, a közel 315 milliós beruházáshoz tavaly 299 millió forint támogatást nyert a település. Az önerő, illetve a támogatás előfinanszírozása azonban vita tárgyává vált...

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A jánoshidai gazdák 2021 júniusában azzal a kéréssel fordultak a jánoshidai képviselő-testülethez, hogy az önkormányzat nyújtson be pályázatot a Vidékfejlesztési Programban a Tótkéri út felújítására. 

A település pénzügyi helyzetére való tekintettel a gazdák akkor vállalták, hogy végső esetben a projekt önrészéhez hozzájárulnak. A testület megtárgyalta a kérelmet, és a pályázat benyújtásáról döntött. 

A pályázat tavaly pozitív elbírálásban részesült: a projekt teljes költségvetése közel 315 millió forint, melyből a támogatás mintegy 299 millió forint, a szükséges önerő összege pedig közel 16 millió. A vállalásokat illetően többször tárgyaltak egymással a gazdák és az önkormányzat, az egyeztetések azonban az elmúlt évben megakadtak. Veszélybe került a projekt megvalósítása, ezért az érintettek a napokban újra egyeztettek. 

– A megbeszélésre meghívtuk Pócs János országgyűlési képviselőt is, aki szintén azt az álláspontot képviselte, hogy ne adjuk vissza a pályázatot. A gazdák arról döntöttek, hogy befizetik a hiányzó önerőt. Ezt teljes egészében meg is tették, már megérkezett a pénz az önkormányzat elkülönített számlájára. Mivel a pályázati támogatás csak ötven százalékban előfinanszírozott, tehát csak az összeg felét kapjuk meg előlegként, a másik felét pedig a végén. Az egyezséghez az kellett, hogy az önkormányzat vállalta, hogy megelőlegező hitelt vesz fel a projekt megvalósítása érdekében. Ennek komoly költsége és kamata van, amit az önkormányzat finanszíroz – tájékoztatott Eszes Béla, Jánoshida polgármestere. 

Jelenlegi számításaik szerint mintegy 150 millió forint hitelt vesz fel a község. A beruházást 2024. január 31-ig kell befejezni, melynek részeként 300 méteren a meglévő útalap aszfaltozását, illetve mintegy 4 kilométeres szakaszon, a jelenlegi földút zúzott köves kiépítését végzik el a szakemberek. 

– A napokban egyeztetünk a bankban a hitellel kapcsolatban, a közbeszerzési kiírás is készül. Reményeink szerint nyár elejére sikerül kiválasztani a kivitelezőt és akkor nyár végéig megindulhatnak a munkálatok – tette hozzá a polgármester.  

Már nagyon aktuális a Tótkéri út felújítása, ami egészen Jászberényig vezet 

– mondta Bathó Károly, a helyi Gazdakör elnöke. 

– Nagyon forgalmas útról van szó, ezért „országútnak” nevezzük. Erről az útról csatlakoznak le a dűlők, a dűlőktől jobbra balra pedig a gazdák által művelt földek találhatók. Kérelemmel fordultunk az önkormányzathoz, hogy pályázzanak a külterületi út felújítására és javasoltuk, hogy hívják le a teljes pályázati összeget. Azt a választ kaptuk, ha vállaljuk az önrészt, akkor beadják a pályázatot. Telt-múlt az idő, hosszasan tárgyaltunk, az önkormányzat korábban ígért kétmilliós hozzájárulást az önrészhez, de ebből nem lett semmi. Végül sikerült megállapodni az önkormányzattal. Tizennyolc gazda és vállalkozó befizette az önrész hiányzó összegét, így 15 millió 770 ezer forintot adtunk össze. Az önkormányzat pedig vállalta, hogy hitelt vesz fel az előfinanszírozáshoz – tette hozzá a Gazdakör elnöke.  

Felelőtlenség lett volna elállni a projekttől  

– Már több mint fél éve ment a hercehurca a pályázattal kapcsolatban. Az önkormányzat kétmillió forint önerőt ígért, de visszavonta, majd a gazdák nem tudták biztosítani a saját forrást. Azért mentem el az egyeztetésre, mert úgy gondolom, hogy felelőtlenség lett volna visszaadni a 314 millió forintos, 95 százalékos támogatási intenzitású projektet. Kértem, hogy mindenki gondolja át a lehetőségeket, végül pozitív döntés született, a gazdák az önerő teljes összegét felvállalták – osztotta meg álláspontját az ügyben Pócs János országgyűlési képviselő.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában