Galériával

2023.04.03. 19:00

A dicsőséges tavaszi hadjárat eseményeit idézték fel Jászdózsán

Díszszemlét, Kossuth toborzót is tartottak.

Illés Anita

A 34. Tavaszi Emlékhadjárat egyik fontos állomása volt Jászdózsa

Fotó: Pesti József

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség március 26. és június 4. között idén harmincnegyedik alkalommal rendezi meg Európa térben és időben legkiterjedtebb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatát, a Tavaszi Emlékhadjáratot. Ennek részeként április 3-án, Jászdózsán az önkormányzat és a Bozóky János Általános Iskola szervezésében idézték fel az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat eseményeit, győztes csatáit az iskola tornatermében. 

A köszöntők után díszszemlét, Kossuth toborzót tartottak, elismeréseket és előléptetéseket adtak át. Közreműködtek az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj honvédei, a Mocorgó óvoda gyermekei és a Bozóky János Általános Iskola negyedikes tanulói. 

A településen 2014-ben megalakult I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj immár kilencedik alkalommal járja végig a dicsőséges tavaszi hadjárat állomásait. Húsz honvéd és harminc népfelkelő vesz részt az emlékhadjárat rendezvényein. A honvédek munkáját Panyi Csaba, a zászlóalj parancsnoka értékelte a csapatban eltöltött évek és az aktivitás alapján, valamint előléptetéseket adott át. 

Az önkormányzat ebben az évben ifjú hagyományőrző jelvényt adományozott Sedon Milánnak, tíz éves hagyományőrző érmet kapott Kiss László hagyományőrző (hő) őrmester, Oláh Pál hő főhadnagy és Panyi Csaba hő főhadnagy. Az elismeréseket Baranyi Sándor polgármester adta át, majd oklevéllel köszönte meg az emlékhadjárat segítőinek, támogatóinak munkáját. 

Az ünnepség koszorúzással ért véget az 1848/49-es emlékműnél.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában